DeZona.com

За едно интервю: постфактум

За едно интервю: постфактум фотография: чрез bnt.bg

Продължаваме темата за 133-метровия паметник на Васил Левски край Свиленград. Гост отново е Ninja, a поводът този път е интервюто на Денис Ризов с Илиян Матеев от фондация "Аз обичам България", инициатор на проекта... Вижте коментара му и споделете своята гледна точка във forum.dezona.com.

Сигурно немалка част от вас гледаха шоуто "Денис и приятели", което се излъчи снощи. В него основен акцент беше поставен върху новия проект за паметник на Васил Левски на българо-турската (извинете, както подчерта гостът на Денис: "българо-турско-гръцката") граница. Не знам какви са били очакванията ви за това интервю, нито дали са се сбъднали. Ще ви кажа какви бяха моите...

До момента Денис Ризов се опитваше да наложи предаването си като алтернативна трибуна за хора, инакомислещи, свободни от политически предразсъдъци, обективни и независими... Това трябваше да бъде мястото, разрушаващо табутата, място, където истината се казва в очите, без задръжки, без автоцензура, без предварително поети ангажименти.  Ето защо простихме на Денис вида му на недоспал, несресан махмурлия. Очевидно беше търсен ефект. Простихме му по-фриволния език и освободени маниери. И това беше търсен ефект. Всичко беше в името на анти-чалгата и анти-простотията в България... До снощи! Снощи видяхме един различен Денис. Денис, който приличаше повече на притеснено стажант-журналистче, отколкото на див рокаджия. Денис, който се стараеше да не провокира своя гост, да не влезе в полемика с него, да не предизвика дебат. А можеше да се получи наистина интересен разговор... И понеже знам, че много от вас ще си кажат "Тоя пак протестира, без да предложи нищо конкретно", реших да си поиграя на ТВ водещ и да ви представя моя "списък от въпроси". Надявам се, че един ден ще имам възможност да ги задам лично на г-н Матеев. Преди това обаче да си припомним снощното предаване (за съжаление все още не е качено в youtube, затова мога да ви дам само линк към него):

http://bnt.bg/bg/productions/131/edition/22351/denis_i_prijateli_24_april_2012

А ето и какво щеше да попита г-н ви Ninja, ако микрофонът беше у него...

1. В началото информацията беше, че средствата ще са от еврофондове. Защо не успяхте да прокарате проекта?

2. След като паметникът ще бъде реализиран с дарения на българския народ, не беше ли по-редно да се организира национален конкурс, чрез който да изберем най-достойното предложение?

3. Как ще обясните приликата между настоящия проект и ала-партизанските скулптури от времето на соца? Това ли е най-подходящата визия за паметник oт 21-ви век?

new levski

фотография: hooligans.bg и svobodata.com

4. Как ще коментирате критичните забележки на скулптора Константин Ачков, че това е една "лошо направена фигурка от гипс със социалистически патетична поза, но със счупена дясна раменна става и показваща много слаби познания по анантомия, което е определящо, когато се прави човешка фигура. На всичко отгоре е гушнала някакъв кютук, който вероятно е опит за стилизирано знаме и опора. Лявата ръка, гушнала кютука, се мушва в него и после магически изскача отпред..."? 

5. Медиите масово цитираха становище на фондацията ви, че това ще е най-високата статуя в света и с нея ще можем да кандидатстваме за Книгата на Гинес. Наясно ли сте, че най-високата статуя всъщност е на Буда Вайрочана - намира се в Китай и заедно с постамента достига 153 м? Да очакваме ли вдигане на нашата статуя с още няколко метра? Какво би било финансово изражение на тази промяна?

high

фотография: Zgpdszz

6. Запознат ли сте с факта, че най-високите статуи в света всъщност са на богове и светии - Буда, Иисус, Дева Мария, Шива. Как смятате, че би се чувствал Левски в тази компания?

7. В този смисъл, как ще коментирате факта, че християнска държава като България ще издигне паметник с 81 м по-висок от най-високия паметник на Христос в света (това е монументът Christ the King в Полша, висок 52 м)? 

jesus

фотография: Mohylek

8. Отново в медиите излезе информация, че ще каните руски специалисти за самото изграждане. Колко още ще ни струва това?

9. Каква сума ще е необходима всяка година за поддръжката на паметника и кой ще я заделя? (Признавам, че Денис се опита да поведе разговора в тази посока, но като че ли се притесни да бъде достатъчно настоятелен и остави госта си да се "отнесе" в друга посока).

10. В заключение, как ще коментирате известния откъс от разказа "Васил Левски" на Иван Вазов, представящ разговор между Апостола и български селянин:

- Бай Василе, когато се освободи България... каква служба ще вземеш тогава? Зер пада ти се най-първата служба.

- Никаква. Ще ида при други поробени народи да правя това, което правя тук сега.

Вазов е съвременник на Левски и едва ли бихме се усъмнили в неговата обективност по повод пословичната скромност на Дякона... Как тази негова черта намира отражение в новия ви проект?

 

Вижте още:

133-метров паметник на Левски край Свиленград. Почит или поругание на героя?

133 метра комплекси. Коментар на Константин Ачков.

Малко или много са 133 метра?

За паметта на Левски и българските медии

Ninja

Ninja

Не съм архитект, нито дизайнер. Аз съм просто човек, на когото му пука в каква среда живее. Именно за града ще ви говоря тук. За далаверите, за безотговорността, за занижените стандарти... и за нашето мълчание. Ако искате да се чуе гласът ви, пишете ми. Ще говоря заедно с вас. 

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version