DeZona.com

Разширението на софийското метро – операция шок и ужас

Разширението на софийското метро – операция шок и ужас фотография: DeZona

Миналата седмица София се сдоби с още две метростанции - Младост 3 и Цариградско шосе. Екипът на DeZona първи ви показа как изглеждат новите спирки на метрото. И тъй като публикациите предизвикаха редица коментари, решихме да поканим един български студент, изучаващ Териториално развитие в Испания, за да изрази мнението си. Вижте какво мисли и как успява да следи всичко, случващо се в България, Христо Илиев:

На 25 април 2012 г. бяха открити две нови станции от първи метродиаметър (МД1) на подземната железница на София – „Младост 3" и „Цариградско шосе". Двете спирки са открити един месец предсрочно, като около „Младост 3" (МС 18) тотално липсва съпътстваща инфраструктура – улици, тротоари или осветление, а „Цариградско шосе" (МС 19) пък е почти недостъпна за намиращите се на 100-200 метра блокове на дружбенци. Пълен шок и ужас! Кое обаче в случая е по-важното – че са открити две нови метростанции или че за пореден път доказваме, че не можем да направим едно нещо като хората?

Нека първо видим положителните страни на разширяването на МД1:

- Най-накрая софиянци си имаме метро от единия до другия край на София.

- Свързват се подземно два изхода на София – бул. „Сливница" и бул. „Цариградско шосе".

- Метрото ще обслужва повече хора. С двете нови станции се очаква броят на пътниците да скочи от 190 000 на 230 000. МС 18 ще обслужва живущите в Младост 1А и Младост 3, а МС 19 – пристигащите в София от магистрала Тракия и работещите в новооформящата се бизнес зона в района на станцията.

- Проправя се пътят на метрото към летището с отварянето на МС 18 и 19. Строежът на четирите станции до Аерогара София започва тази година и ще продължи 2 години.

- Намаляват се вредните емисии заради пренасочване на трафика от наземен към подземен.

- Намаляване на задръстванията в Младост (макар и минимално), съответно – намаляване на някой и друг скъсан нерв.

- Намаляване на трафика към центъра. Намаляване и на шумовото замърсяване.

- МС 18 и МС 19 са модерни, стилни и разнообразни, т.е. оформлението им съвсем не е за подценяване.

- Отварянето на паркинг с 1300 места при МС 19. Целта е да намалее трафикът на влизащите с коли в София откъм магистрала Тракия.

Какво им куца тогава на двете нови метростанции?

- Пълна липса на прилежаща инфраструктура над МС „Младост 3" заради забавяне на продължението на бул. „А. Сахаров". Съответно възпрепятстване на достигането на максималния капацитет на станцията да привлича живущите наоколо.

- Неосигуряване на достъп на жителите на Дружба 2 до МС „Цариградско шосе".

- Табели, пълни с правописни грешки.

- Увеличаване на времето за чакане на влак за двете станции заради забавяне на поръчката за нови влакове от „Метровагонмаш", Русия.

Има ли оправия?

- В същия ден на откриването бяха отворени офертите за удължаването на бул. „А. Сахаров" до МС „Младост 3". Строежът трябва да приключи след три месеца.

- От 25 април е променен маршрутът на 3 автобуса, които да спират по-близко до Дружба 2 и да отвеждат хората до МС 19.

- От тази есен започват да бръмчат 12 нови автобусни линии в София. Една от тях - линия 510 се предвижда да свърже двете Дружби с метрото.

- В завода на „Метровагонмаш" в Русия вече се изпълнява поръчката от 18 нови влака, които ще са нужни на „Метрополитен" след откриването на втори метродиаметър през есента. Това ще облекчи и графика на влаковете за МД1.

- През 2014 г. дружбенци ще си имат две метростанции в квартала. С това не искам да оправдая безумната липса на достъп до МС „Цариградско шосе" за жителите на Дружба понастоящем.

Ако много сте се объркали с цифри, срокове и обещания, мога да го кажа и на кратко. С още няколко месеца търпение, двете станции ще си работят напълно нормално. Учудващо и за мен, но институциите в случая не бездействат.

На много места чета и чувам въпроса защо откриват нещо, без да е готово на 100% (в случая с МС „Младост 3"). Отговорът е прост – можеха да пуснат двете станции и след 3 месеца, когато ще е готов булевард „А. Сахаров" над станцията, а дотогава двете спирки щяха да си стоят построени, но неизползвани. Имам и друг отговор – ами защо тогава не изчакахме да се построи целият метродиаметър от Обеля до летище София, че чак тогава да го открият? Какво ще ми го откриват първо през 1999, после през 2009, 2012 и чак през 2014 г. МС „Аерогара София"?

Относно достъпа на МС „Цариградско шосе" за дружбенци, наистина е леко малоумно да имаш на 100 метра от себе си достъп до метрото и да не можеш да стигнеш до станцията поради липса на изградена инфраструктура до там. Тук грешката на Столична община е, че закъсня с отговора на този проблем и се надигна вой до небесата, който промени и дневния ред на всички български медии. Така новината на деня за 25 април 2012 г. не беше, че се откриват две нови метростанции за радост на софиянци, а че 70 000 дружбенци са откъснати от новите придобивки на София. Жителите на Дружба в случая хем са прави, хем не. Прави са, защото чиновниците, на които и дружбенци плащат заплатите, не са се сетили да осигурят автобусна връзка на двете Дружби с МС 19 още от деня на откриването. Не са прави, защото гражданите е трябвало да защитят интересите си, а не са го направили навреме и в момента на откриването нададоха вой. Ако се бяха поинтересували преди година например какво се случва на 100 метра от тях (строителство на метростанция без достъп до Дружбите), на 25 април нямаше да искат цялото внимание за себе си.

Въпреки проблемите и проявения за пореден път „български парадокс" (позаинтересувайте се за въпросния парадокс в интернет – супер важно е!), едно е факт – столичани ще могат да прекосят София за 30 минути дори и в час пик! Това е отколешна мечта на всеки един софиянец и за първи път задръстванията в града ще останат на заден план поне за жителите на Обеля, Люлин, Младост и Дружба. От 1 септември тръгва и вторият метродиаметър, свързващ Надежда с Лозенец. Возещите се в метрото се очаква да надхвърлят 350 000 души! Изхвърляните вредни емисии ще намалеят осезаемо, задръстванията, трафикът и катастрофите също, за спестените нерви на жителите и гостите на столицата ни да не говорим. Супер важно е обаче да следите какво се случва в заобикалящата ви среда, да реагирате на момента и да защитавате интересите си (не само вашия, но и този на хората около вас). И не на последно място – да не търсите винаги лошата страна на нещата!Така например едно изключително добро дело за последните години е рязкото увеличаване на километрите построено метро на година:

42-2011 trtr-4

 фотография: http://www.arch-art-bg.com/

Затова умната, информирайте се супер много, не вярвайте безрезервно на медиите и гледайте по-положително на нещата!

 

Koментирайте свободно в специалната ни тема, посветена на метрото, във forum.dezona.com.

Вижте още:

Бойко Борисов откри новите спирки на метрото в София 

Честито, софиянци!

Как се прави метростанция...

Софиянци ще ходят на ски с метрото, каза Росен Плевнелиев

DeZona TV: От мястото на събитието - метростанция Младост 3

 

 

Христо Илиев

Христо Илиев

Роден в София, учил "Европеистика" в СУ, в момента учи "Териториално развитие" в Мадрид. Няма намерение да се изнася от България! Надява се хората да обръщат повече внимание на средата, в която живеят.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version