DeZona.com

Има ли бъдеще за българския дизайн в България

Миналата седмица публикувахме коментара на Цветомир Маринов за съдбата на родния дизайн в България. Думите му бяха наситени наистина с много песимизъм, горчивина и отчаяние. Иска ни се да вярваме, че цветовете в картината не са толкова мрачни, че бъдеще пред българските дизайнери има... и то на местна почва. Затова решихме да се допитаме до хората, които в момента практикуват тази "професия" (слагаме кавички, защото ни се струва, че дизайнът преди всичко призвание и едва след това - поприще за професионална реализация)... Първият коментар дойде от Магдалена Христова от студио М2. Ето и нейната гледна точка... 

Смятам, че българският дизайн има бъдеще и може да се развива в рамките на България, а и извън тях. Именно дизайнът и индустриална промишленост като цяло са тези, които биха спомогнали за напредъка и икономическото развитие на страната ни. Ще отнеме време, но съм убедена, че необходимостта от инвестиции в сферата на продуктовия дизайн ще бъде осъзната от производителите.

За съжаление, тези инвестиции в момента почти липсват. Дори за по-опитните и талантливи дизайнери е трудно да реализират продуктите си в мащабите, които заслужават. Често продуктите остават на етап визуализация поради непосилните разходи, свързани с производството им и липсата на адекватен пазар, на който те да бъдат предлагани. За да се реализира даден продукт, в момента е нужно сам да инвестираш в него, оттам - сериите, в които могат да се изработят, са много малки, понякога дори единични. Това води и до високата цена спрямо доходите на населението тук. Затова продажбите са малко, а не защото дизайнът на продуктите на е ценен. На дизайнерите им е трудно да покрият разходите и да инвестират в повече от своите идеи. За това и  е трудно българският дизайн на този етап да бъде наложен на световната сцена.

Ситуацията в момента в сферата на дизайна може би е плашеща за младите дизайнери, които току-що излизат от университета. Те осъзнават, че реализацията им би била много трудна, затова и често се насочват към друга професия. Жалко е да обичаш и да учиш за нещо, знаейки, че може дори да не си намериш работа по специалността. Понякога това убива желанието за развитие още в университетските години, когато можем да бъдем най-смели в решенията и концепциите си, когато липсват ограниченията, които ще бъдат поставени от конкретния клиент или поръчка. Мисля, че това до голяма степен влияе и на качеството на обучение тук. По мои наблюдения мотивацията и ентусиазмът да създаваш добри продукти сред студентите по дизайн не са такива, каквито би трябвало да са. Това е така, не защото нямат добри идеи, а заради осъзнаването, че най-вероятно ще се занимават с нещо коренно различно, когато завършат. Това логично води до загуба на интерес...

За да се занимаваш с дизайн при условита тук, трябва да бъдеш упорит и най-вече оптимист! Да, трудно е, но нещата малко по малко ще се променят. Трябва да се променят! Нужно е ние, хората като граждани, като клиенти да показваме повече специално отношение към предметите в ежедневието ни, да изискваме по-добро качесто и естетическа стойност. Да търсим и ценим българския дизайн. Да подкрепяме хората, които влагат душата и сърцето си в работата. Нека известният призив "Изберете българското" да не остава само фраза. Ако има търсене на стойностни дизайнерски продукти, дизайнът може само да се развива, инвестиции също няма да липсват.

Важно е производителите да се стремят повече не само към бърза реализация на своите продукти, а и към създаване на традиции, качество, иновативност. Тогава ще се обръща повече внимание на дизайна, ще се цени и инвестира в него. Ще се създават достойни продукти, неотстъпващи по нищо на дизайна в по-развитите страни.

Не трябва да забравяме, че чрез произведените от нас продукти можем да моделираме средата, в която живеем. Нужно е да бъдем отговорни към себе си и към обществото! Тогава и бъдещето за българският дизайн ще бъде по-светло!

 

Още по темата:

Продуктовият дизайн в България - мисия невъзможна (Цветомир Маринов)

Повечето български дизайнери са визуализатори с измамно самочувствие (Константин Ачков)

Българските производители не разбират значението на думата дизайн (Константин Ачков)

 

Koментирайте сводобно темата в специалната ни дискусия във forum.dezona.com или изпратете текста си за участие в рубриката ни Блог Зона.

Магдалена Христова

Магдалена Христова

Магдалена Христова е родена 1988 г. във Варна. Следва "Инженерен дизайн" в Технически университет – гр. Варна. В момента се изправя пред предизвикателството да следва мечтите си, да работи и да се развива в сферата на дизайна именно в България.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version