DeZona.com

Стефан Русев от INDESIGN: От нас зависи какво ще е бъдещето на българския дизайн

Mиналата седмица поставихме началото на дискусия за бъдещето на българския дизайн. Всъщност, всичко започна още с коментара на Константин Ачков: "Повечето български дизайнери са визуализатори с измамно самочувствие". Мнението на Цветомир Маринов "Продуктовият дизайн в България - мисия невъзможна" предизвика силна полемика и беше последвано от участието на Магдалена Христова от студио М2: "Има ли бъдеще за българския дизайн в България". Сега даваме думата на Стефан Русев от студио INDESIGN...

Ще споделя моето мнение относно бъдещето на българския дизайн. Много често се говори, че основният проблем е в квалификацията и модела на работа на българските производители. Но това не е пълната картинка на нещата, според мен. От производителите не може да се очаква много. Защото повечето производители у нас са занаятчии (без да ги обиждам или подценявам). Имам предвид хора, които имат занаят и са се специализирали в него (някои са много добри). Поради много ограничения в резултат на мисленето, образованието, контакти, мечти, цели, специализация и т.н. те нямат търговското или маркетинг мислене как да се развият, как да печелят клиенти, как да изградят своя търговска марка. Те разсъждават от поръчка на поръчка. Имат ли работа в момента, животът е прекрасен, няма ли работа – оплакват се. Почти липсва планиране на цели и работа по тяхното постигане. Допълнително, ако един производител се реши да ти произведе твоя продукт, той какво ще свърши, за да го популяризира? Нищо. Той не знае как стават нещата и ще чака или теб, или случайността.

Затова смятам, че пробивът на българския дизайн ще дойде, когато дизайнерите убедят хората от маркетинг отделите на големите фирми у нас да инвестират в дизайн на продукти. Защото те мислят напред, планират инвестициите и следят дали това, което правят, носи пари. Проблемът е, че маркетолозите у нас не виждат в дизайна решение за повече печалби и отличаване от другите на пазара или по-скоро - не са притиснати до стената от конкуренцията да мислят по този начин. На запад конкуренцията е много по-ожесточена и са разбрали, че дизайнът е начинът за дългосрочно предимство пред конкурентите, което трудно се копира. В старите учебници по маркетинг му казваха развойна дейност. Ама с новите промени работещите предприятия ги разпродадоха и сега е трудно да се започне от начало. Много по-лесно е да внасяш чужди продукти и да изтъкваш техните предимства и да плюеш по българското. Затова инвестициите в развойна дейност или дизайн се ограничиха. И сега е трудно да се възстановят нещата.

Според мен решението е да се търси контакт с маркетолози от големите фирми и да им се обясни как дизайнът може да им помогне. Ако ги спечелиш и те инвестират в дизайн, ще са мотивирани да рекламират този продукт (да го направят професионално и с пари), защото идеята е да спечелят повече клиенти именно благодарение на него. Като добавиш и твоята мотивация да популяризираш своя дизайн – успехът е реален и възможен. Тогава вече фирмите ще се убедят, че дизайнът продава. Ето пример: Gorenje имат серия кухненско оборудване по дизайн на Карим Рашид и на всякъде тръбят, че точно той е проектирал тези уреди.

Най-ефективният начин да се убеди бизнесът да работи с дизайнери е дизайнерът сам да проектира и произведе продукт, който да отговори на силно търсене на пазара и да започне да го продава сам. Трябва да е продукт, който хората искат да купят, имат нужда от него и да могат да си го позволят. Не да гледаме какво правят западните диазйнери и ние да се хвърляме да правим поредния стол или лампа като тях, а нещо, което отговаря на пазара в България. Нещо, от което хората имат нужда. Нещо, което решава определен проблем по нов начин, с нова форма, с нови материали, нови технологии. Постепенно такива примери ще доведат до промяната. Има доста будни маркетолози у нас и те бързо ще открият причинно-следствената връзка.

Преди една година в нашия блог направихме интервю Валентин Водев. Ето какво сподели той за дизайна:

"Според мен дизайнът не е лукс, а необходимост, тоест една фирма, за да прави сигурни печалби, трябва да има дизайнери. Например IKEA - те въобще не са скъпи, но имат най-големият оборот и наи-много дизайнери сред мебелните фирми. Според мен фирмите все по трудно могат да си позволят да не работят/кооперират с дизайнери. Все пак дизайнерите не са скъпи спрямо другите инвестиции, които фирмата трябва да направи, за да въведе нов продукт, а пък с дизайн се увеличават директно продажбите, тоест печалбата."

Това е правилното мислене и всички дизайнери трябва да го осъзнаят.

Моето мнение е, че бъдещето на българския дизайн предстои и от нас зависи какво ще е то!

 

Още по темата:

Повечето български дизайнери са визуализатори с измамно самочувствие.

Продуктовият дизайн в България - мисия невъзможна.

Има ли бъдеще за българския дизайн в България?


Сподетелете свободно своето мнение в специалната ни тема във forum.dezona.com.

Стефан Русев от студио: INDESIGN

Стефан Русев от студио: INDESIGN

INDESIGN е варненско студио за интериорен и мебелен дизайн. Разработват интериорни проекти за жилищни и обществени пространства.

Уеб сайт: www.indesign-bg.com

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version