DeZona.com

арх. Веселин Веселинов: Поглед към София през 2020 г.

арх. Веселин Веселинов: Поглед към София през 2020 г. колажи: арх. веселин веселинов

Представяме ви интересната гледна точка на арх. Веселин Веселинов по темата за бъдещето на София. Вижте и се замислете над неговите виждания за посоките на развитие на българската столица. Концепцията е част от PECHA KUCHA SOFIA VOL 5.

Расте, но не старее... но дали и хубавее ?! Душевно, физически и морално ?! Настоящото състояние на столицата на България ни е добре познато, но да предположим какво ще бъде то след 8 г. ?! Представям Ви моята визия по въпроса - антиутопията „София 2020".

Затворете очи и си представете, че проблемите на града „днес" останат неразрешени и се задълбочат в едно недалечно „утре" ! Натрапват ли ви се локалните проблеми на София - на първо място да започнем с безкрайните задръствания, затрудненото движение и комуникиране?!

002

Основен проблем е изяждането на природата от експанзивната и стихийна градска тъкан и неоползотворяването на горските масиви и водните ресурси – а имаше надежди София да бъде една от най-зелените столици?! Изгубени ли са във времето нашите мечти ?!

003

Безвъзвратно ли е изгубена естетиката и хомогенността на обитаемата среда? Влияе ли естетиката върху личния комфорт на столичани, развиваме ли вкус към красивото или издигаме в култ уродливото!? Истината за красотата ?! Може ли архитектът да се смята за лекар или отровител на общественото съзнание ?!

004

Страда ли големият град от пренаселване и последващите го кризи – презастрояване, разрушаване на градския мащаб и структура, липса на свободни обществени пространства, липса на комфорт, непрекъснат шум и замърсяване на въздуха, криза с отпадъците?!

005

Да изброим националните проблеми, които са пряко свързани със столицата и изпъкват ярко в нея: централизиране на държавата и обезлюдяване на малки и големи населени места, отказ от връзка с корените и паметта – откъсване от културните, историческите и архитектурните ценности.

006

Държавата трябва да има отговор на сериозен въпрос, повдиган все по-често, а именно – има ли държавна политика за енергийната ефективност, оползотворяването на енергийния потенциал и култувирането на отношение към природата и нейното опазване.

007

Не трябва да забравяме и глобалните проблеми , към които да се отнесем с нужното внимание и да подмогнем, дори и с малко тяхното решение: глобалното затопляне, стопяването на огромните северни ледове, промяната в климата, сезоните и последиците от тях?!

008

Глобалните екологични проблеми и въпросът за нарушените екосистеми, които могат да доведат до изчезване на цели видове – полярните мечки, тюлените, пингвините, хъскитата, дори и ескимосите?! Предстои ли ни екологична катастрофа или тя вече е факт?!

009

Годината е 2020 – за първи път в новата си история София не е изненадана от зимата – градът умишлено е покрит със сняг и скован във „вечна зима". С ясно съзнание за последиците софийското поле е затворено под огромен купол, осигуряващ изкуствен микроклимат.

010

За добро или лошо е взето окончателното решение градът да бъде замразен за неопределено време, с идеята да се намери категоричен и обобщен отговор на всичките му проблеми. Градът понастоящем е обитаван основно от ескимоси и осеян с иглу-тата им!

011

Екосистемата е напълно променена, от предишните жители на града е останал единствено споменът. Днес по улиците и в парковете се разхождат волни и необезпокоявани полярни мечки, спасени от изчезване , в контраст с мрачните лица на хората от прехода.

012

Водите са пречистени и в тях започва еволюционен процес -реките отново се връщат към живот – плуват риби, тюлени, пингвини, моржове. През 2030 година се предвижда осъществяването на водна връзка с яз. Искър , в който да се настани семейство китове.

013

Всичко е толкова красиво, покрито под снежната шапка - мек и нежен сняг. Нелицеприятните улици, претъпкани с коли и сградите със съмнителни естетически качества са обвити от сняг и сковани под лед, отново красиви. Всички са равни...

014

Инвестиционните апетити са възпрепятствани и архитектурните ценности на града ще продължат да съществуват, капсулирани под ледена кора, в очакване на нов живот ... Стари сгради добиват нови функции – Захарна фабрика се транформира в Сладоледена фабрика, а Народното събрание става затвор.

015

Държавата ще се децентрализира, хората ще се върнат към корените и родните си места, където да водят спокоен еко-живот, неразделено обвързан с природата. Населените места ще преживеят ново Възраждане, в подготовка за по-добро бъдеще.

016

Куполът над града има две функции – поддържане на микроклимат и произвеждането на електро енергия. Обвивката ще бъде покрита с полу-прозрачни фотоволтаични панели, които ще преобразуват радиацията в електричество. София ще се превърне във водещ производител на ток за Юго-Източна Европа и Балканите.

017

София – столица на световните първенства за зимни спортове, единствен по рода си музей на леда и снега, уникална туристическа атракция, радост за всяко дете, което ще пропътува път до тук, само за да направи снежен човек, да хвърли няколко снежни топки и да се спусне с шейна.

018

София ще се заинтересува и от индустриалното си наследство. Паметници от различни епохи ще се върнат към живот. Кремиковци се превръща в работилница за детски играчки, дом на Дядо Коледа и красивата Снежанка. Както споменахме вече - за радост на любителите на сладоледа - Захарна фабрика ще функционира като фабрика за сладолед.

019

Каква би била Коледата без сняг и празнично настроение? В София всеки ден ще бъде Коледа – хора ще идват от България и цял свят, за да прекарат няколко дни в празнично настроение, сред изчезващия в глобален мащаб сняг. Какъв по-хубав подарък от няколко мига с любими хора и преосмислени ценностти?!

020

Вие бяхте в машина на времето – върнете се в миналото и настоящето, за да имаме бъдеще!

арх. Веселин Веселинов

арх. Веселин Веселинов

Веселин Веселинов е роден в гр. София през 1986г. Дипломира се като архитект в катедра „Теория и История на Архитектурата", УАСГ, гр. София през 2011 г. Понастоящем развива самостоятелна практика, усъвършества себе си в широк спектър от дейности и очаква нови предизвикателства.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version