DeZona.com

Стефан Русев от INDESIGN: Морската градина е душата на Варна

Стефан Русев от INDESIGN: Морската градина е душата на Варна фотография: Marcin Chady

Продължаваме темата за протестите във Варна срещу застрояването на Морската градина. Първият ни гост беше Варненски със своя коментар "Варна вече не е за варненци". Време е да видим коментара и на едно от местните интериорни студиа, които най-често ни гостуват в DeZona. Даваме думата на Стефан Русев от INDESIGN

Всеки град си има своя емблема. Ако попитате варненци, а и всеки българин, той ще ви каже, че емблемата на Варна е Морската градина. Всеки град си има своя душа. И душата на Варна е нейната Морска градина. Няма нужда от емоционални и лирични отклонения за доказателство колко важна социална роля има Морската градина за жителите на Варна и нейните гости. Няма човек, българин или чужденец, който да е посетил морската ни столица и да не се е възхитил от нейната градина!

Всеки, който е ходил в чужбина, е останал впечатлен от красивите паркове във всеки голям град. Предполагам, много хора са си задавали въпроса защо ние в България не можем да опазим своите паркове и градини. Причината е само една. ЗАЩОТО НЕ НИ ПУКА ЗА ТЯХ! Няма нужда да се оправдаваме и залъгваме, че общината или правителството са отговорни. Просто на нас не ни пука. Всеки си гледа в своето канче и не иска да вземе отношение за случващото се около него.

Последните години с бума на строителството започнахме да обръщаме все повече внимание на пространството, в което живем, работим и се забаляваме. Списанията са пълни със страхотни интериори на апартаменти, къщи, офиси, заведения, молове, барове, дискотеки и т.н. Това е страхотно и е доказателство, че в България има добри дизайнери. Но, има едно голямо НО! Продължаваме да подценяваме обществените пространства, които обитаваме всички заедно. Причините са много, но основната, според мен, е, че отговорността и ангажираността е поделена от цялото общество. НИЕ СМЕ ЦАРЕ НА БЯГАНЕТО ОТ ОТГОВОРНОСТ! Все да чакаме друг да защити нашите интереси.

Имаше една много готина мисъл (не знам на кого е): „Всяка изминала минута е нов шанс да променим живота си". Шанс, че на нас ни пука за Морската градина на Варна. Шанс да спрем приетия Общ устройствен план на града, който позволява застрояването в Морската градина.

Областният управител на Варна Данчо Симеонов заяви, че в неговите правомощия е да отмени това решение. Това ще стане, ако се установят нарушения в това решение. Това е доказателство, че можем да променим нещата и не трябва да сме като щрауси, да си заравяме главите и да чакаме някой да ни.... свърши работата. Във facebook има група: Варна може да защити морската си градина. Има и петиция, в която може да се подпишете, че сте против това решение. Ето линк към петицията. В групата са над 25 000 души, а подписите около 10 000. Днес ще има протестно шествие, което ще започне в 18 00 ч. от Община Варна.

Скоро доказахме, че можем да променим нещата. Примерите са AKTA и проучванията за шистовия газ. Нека докажем, че наистина ни пука за Морската градина.

Просто не искаме да си представяме какво ще стане, ако се застрои Морската ни градина. Дори сега в почивните дни тя е препълнена с хора и мястото не достига. А ако част от нея стане жилищен квартал, къде ще се разхождат всички тези хора. Вместо да се мисли как да се облагороди и развие Морската градина, ние обсъждаме дали да я застроим и намалим. Понякога се палим от неща като дупки по улиците и разни политици ни обещават, че щели да оправят пътищата. Що един не се сети да обещае да облагороди Морската градина, като сложи нови пейки, подмени осветлението, поддържа и развива тревните площи, развие социалната и роля и я превърне в най-страхотната градина в страната?!

Морската градина е душата на Варна. А всички знаем, че ако един човек загуби душата си, той скоро ще угасне като падаща звезда. Уникалността на Варненската морска градина идва от нейното естествено продължение към плажа и морето и плавното преливане на парковия с морския ландшафт. Огромно също е значението на Морската градина за опресняване и пречистване на въздуха на все по-увеличаващия се и урбанизиращ се град. Проблемът с озеленяването на градината рефлектира върху екологичното състояние на целия град. В МОМЕНТА НА ЕДИН ВАРНЕНЕЦ СЕ ПАДА ПО-МАЛКО ОТ 1 КВ. М ЗЕЛЕНА ПЛОЩ. За сравнение, през 1940 г., когато Варна е била добре озеленена, е имало по 14 кв. м. паркови и озеленени площи.

Дано повече колеги дизайнери и архитекти застанат против това решение. Трябва хората, които се занимават с дизайн на пространства (вътрешни и външни) ясно да изразим мнението си и най-после да се обърне внимание на важността и ползата от добре изглеждащите, добре функциониращите, добре поддържаните и добре развиващите се обществени пространста. Не може да мислим егоистично и да обясняваме колко е важно за качеството ни на живот как изглежда и как е проектиран интериорът в дома ни, а да не обръщаме внимание на средата, която ни заобикаля. Ако се замислим колко време прекарваме в домовете си и колко - извън тях, ще осъзнаем колко силно ни влияе заобикалящата среда. Не може да разсъждаваме тесногръдо и да се самозалъгваме, че нашият дом е нашата крепост и е важно само да подремим своето кътче, а пък извън него не ни интересува! Обществените пространства имат огромно значение за емоционалното и психологическо състояние на хората. Буквално казано, добре изглеждащите и добре поддържаните обществени пространства влияят върху радостта и удоволствието ни от живота и ни правят по-щастливи.

Вече повече от сто години Морската градина се развива. Основана е по предложение на кмета Михаил Колони през 1881 г. Тогава идеята не среща много подкрепа и се започва с 26 декара парк и 130 засадени дървета. Но благодарение на настойчивостта на кмета, на хора около него и на археолога Карел Шкорпил и Антон Новак Морската градина продължава да се развива. ДНЕС, ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА Й, ТЯ СЕ УНИЩОЖАВА.

Нашият дом е нашият град и ние всички сме отговорни за него!

Нека спасим своята душа!

 

Още по темата:

Протест срещу застрояването на Морската градина във Варна

Варна вече не е за варненци!

Подписка за забрана на строителството в Морската градина във Варна


Коментирай свободно във forum.dezona.com.

Стефан Русев от студио: INDESIGN

Стефан Русев от студио: INDESIGN

INDESIGN е варненско студио за интериорен и мебелен дизайн. Разработват интериорни проекти за жилищни и обществени пространства.

Уеб сайт: www.indesign-bg.com

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version