DeZona.com

Бойко Борисов откри новите спирки на метрото в София

Бойко Борисов откри новите спирки на метрото в София фотография: Евгени Маноилов

София се сдоби авансово с две нови метростанции - в "Младост 3", до Billa, и на бул. "Цариградско шосе", до Интер Експо Център. Така те станаха общо 16. Съоръженията бяха открити предсрочно от премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Както писахме по-рано, новата отсечка е дълга малко повече от 2 км. Инвестицията възлиза на около 100 млн. лв. Станциите са достъпни за хора с увреждания и по официални данни ще издържат земетресение с магнитут до 9-а степен по скалата на Рихтер. До 2 години трябва да е готов и следващият участък - от Интер експо център до Aeрогара София, който ще е с дължина 5 км.

Сега само 22 минути ще са ви нужни, ако искате да се придвижите от "Младост" до "Люлин". Ако идвате от провинцията, паркинг за с 1300 места ще ви даде възможност да оставите автомобила си до последната спирка на метрото и да слезете без проблем в центъра на града. Престоят е безплатен за първите два часа. След това ще струва по 50 ст. на час, ако използвате метрото. В противен случай ще се таксува по 1 лв. на час.

Oт DeZona приветстваме експедитивността на Столична община, особено предвид факта, че използваме метрото ежедневно, за да стигнем до нашия офис. Новата спирка в "Младост 3" е правена просто като за нас! Не можем обаче да си спестим конструктивната критика по отношение на достъпа или по-скоро на липсата на такъв до новите метростанции. Хубаво е човек да бърза, но още по-хубаво е да си свърши работата, както трябва. Но най-добре вижте сами за какво говорим...

 

Очаквано неочакван (за България) край...

Апропо, внимавайте, ако хващате влакче до последната спирка. В час пик (!!) не всяко ходи дотам. Редуват се през едно. Подозираме, че за разлика от метростанция "Младост 1" при спирка "Цариградско шосе" все още не са изградени допълнителни коловози, в които да се разминават. Така всеки втори машинист трябва да изчака предходния да се върне обратно, за да спре на перона. 

 

Вижте още:

Честито, софиянци!

Как се прави метростанция...

Софиянци на ски с метрото!

Разширението на софийското метро – операция шок и ужас

 

 

Koментирайте свободно в специалната ни тема, посветена на метрото, във forum.dezona.com.

 

Последно променена в Вторник, 30 Октомври 2012 16:22

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version