DeZona.com

ПП Зелените изготви декларация относно промените в закона за горите

Политическа партия Зелените изготви декларация, в която излага несъгласието си с готвените и гласувани от Парламента промени в закона за горите.

Ето и пълния текст на документа:

Декларация на политическа партия „Зелените" относно гороломните поправки в Закона за горите

Днес парламентът възнамерява да приеме на второ четене в пленарна зала промени в Закона за горите. От началото на 20 век български парламент не е приемал толкова гороломни и скандални разпоредби за горите. Под надзора на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и председателя на Парламентарната Комисия по земеделие и гори Десислава Танева тези промени бяха вмъкнати тихомълком и без предизвестие от Комисията на второ четене заедно с добилите известност поправки „Витоша ски". Законопроектът идва след безпрецедентна медийна кампания за очерняне на представителите на активните природозащитни неправителствени организации и „Зелените" с клевети и дискриминационни послания, дирижирана лично от премиера и Министерския съвет и организирана от лобистите и инвеститори на този закон – „Витоша ски".

Според поправките:

Държавните и общинските гори ще могат да се изсичат до 160 % от прираста – тоест повече, отколкото растат. Това става с разрешаване на допълнителна извънредна сеч, равна по обем на допустимата от 10-годишните лесоустройствени проекти, която е 80 % – т.е. удвояване на позволените сечи за същия период. Така за няколко десетилетия горите, от които идва 70% от питейната ни вода, ще изчезнат.

Позволява се стопанисване на частните гори до 2 ха без лесоустройствен план. Това са 80-90% от тези гори и практически означава изсичане до голо.

Позволява се застрояване на гори, без да се изключват от горския фонд, без заплащане на такси за купуване на гората, без търгове и конкурси, само с писмо от ръководителя на ДАГ и с решение от РИОСВ, че няма нужда от ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда): инфраструктура за ВЕЦ-ове, лифтове и влекове, стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена, зооветеринарни съоръжения, биотехнически съоръжения, ски писти, открити обекти за спортни дейности, открити съоръжения, обслужващи културни нужди – концертни естради, летни амфитеатри, открити съоръжения, обслужващи религиозни нужди, леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с функционирането за откритите съоръжения. Под претекст за такива съоръжения ще могат да се изсичат и застрояват включително държавни и общински гори от морското равнище до върховете на планините независимо от условията за ски много по-лесно от някогашните заменки.

След приемането на закона в този му вид всеки ден управление на партия ГЕРБ вреди на българската икономика, общество и природа и води до разграбване на ценни жизнени ресурси. „Зелените" вече заявихме искане за оставка на премиера Борисов, ако се приеме поправката „Витоша ски", но сега заявяваме, че с такива промени следва да си отиде и парламентът, приел подобни антинационални закони. Напомняме, че в историята няма гороломно управление, което да е останало на власт.

Приемането на тези поправки е престъпление. Заявяваме, че започваме действия за отмяната им чрез всички възможни извънпарламентарни средства и ще организираме гражданска инициатива и подписка за референдум.

ПП „Зелените" ще информираме европейските си партньори и други организации за безпрецедентната дирижирана от правителството атака срещу гражданското общество в България и за нарушенията на Директивата за местообитанията в резултат на промените в закона за горите.

Вижте още по темата:

Парламентът обсъжда възможностите за застрояване в горите

Шествие против промените в закона за горите ще се проведе в София

Последно променена в Петък, 11 Май 2012 15:57

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version