DeZona.com

Започна изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове”

Фотография: 088info.com

На пресконференция на 11.04.2012 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде официалното начало на изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове".

Със заповед на министър Павлова се предоставя безвъзмездна финансова помощ на конкретния бенефициент – дирекция „Жилищна политика" в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Общата стойност на проекта е 94 859 508.40 лв. От тях 50 109 134.20 лв. са отпуснати безвъзмездно по линия на Оперативна програма „Регионално развитие", а 44 750 374.20 лв. ще бъдат под формата на собствен принос по проекта, осигурен със средствата от сдруженията на собствениците.

Продължителността на изпълнението на проекта е 36 месеца, като в него са предвидени мерки за постигане на енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. Целта е създаването на жизнена среда, която подлежи на устойчиво развитие, както и удължаване на физическия и социален живот на сградите.

Като част от проекта е разработена детайлна методология, съдържаща концепция за изпълнението му. Към методологията са приложени образци на заявления/споразумения и други документи, необходими за реализиране на процеса по обновяване на всяка сграда в рамките на проекта.

Собствениците на всяка одобрена за финансиране жилищна сграда ще получат като безвъзмездна финансова помощ максимум 50% от стойността на реновирането. Останалата част от необходимата сума ще се осигурява от собствениците със собствени средства или кредит. Дейностите, включващи цялостното обновяване на всяка сграда включват обследване за енергийна ефективност, топлоизолация, подмяна на дограма и външни врати, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и др.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви и официален email адрес, на който гражданите ще могат да зададат въпросите си и да получат допълнителна информация по проекта: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

DeZona изразява задоволството си от началото на изпълнението на проекта, който ще подобри и обнови жизнената среда и се надява, че повече български домове ще станат обект на реновация!

Последно променена в Четвъртък, 12 Април 2012 15:25

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version