DeZona.com

3D: Пасивна къща край София от Seymour-Smith Architects

Изображения: project.passivehousebg.com

Представяме ви проекта, получил почетно място в Конкурса за пасивна къща в село Лозен край София, на Seymour-Smith Architects.

Галерия:

Чертежи:

Още за проекта от Seymour-Smith Architects:

Концепция: Покривите на Лозен се оказаха най-силния и устойчив елемент от силуета на селото. След като проучихме подробно типологията на покривите, решихме да използваме асиметрична форма, наподобяваща солница, за основоположна на проекта. Впоследствие, водени от стремежа за икономичност и енергоефективност, предпочетохме да запазим двуетажния силует на сградата. Този мотив, комбиниран с необходимостта от дебели и добре изолирани стени от север и широкоплощно остъкляване от юг, ни провокира да създадем плътна дървена лента, обхващаща покрива и част от външните стени.

Дизайн: Планът на сградата притежава просто разпределение, което е често срещано в проектите за пасивни къщи. Обслужващите и технически помещения (машинно, баня, кухня, складове и кухня) са разположени в северната половина от плана, докато основните пространства (дневна, трапезария и спални) са с южно изложение. Отворените и преливащи се пространства са характерна черта на интериора, което предоставя съвременен начин на обитаване.

Главните помещения заемат първото ниво на къщата и са снабдени с широкоплощно остъкляване от пода до тавана (юг и запад), което осигурява красиви изгледи към планината и гората. За разлика от него прозорците на останалите помещения са с традиционни размери и форма. Процентното отношение на прозоречните отвори към площта на плътните стени на всяка фасада е съобразено с изискванията за минимални топлинни загуби и максимално поглъщане на топлина, където е необходимо. Голямата покривна стреха от запад допълнително подчертава концепцията за дебел елемент, обграждащ сградата. Тя осигурява необходимото засенчване в следобедните и вечерни часове. Формата й е вдъхновена от много местни сгради, за които са характерни силно въздействащи фасади и големи стрехи.

Вижте още:

3D: Пасивна къща край София от Dragos Fodoreanu

3D: Пасивна къща край София от арх. Петър Чордов и арх. София Коджаманова-Чордова

3D: Пасивна къща край София от SPA INOVATIONS - Romania

3D: Пасивна къща край София от арх. Христо Станкушев, арх. Светослав Мичев и инж. Румен Йорданов

Последно променена в Сряда, 18 Април 2012 18:13

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version