DeZona.com

Започна събарянето на незаконните сгради в Златна перла

Започна събарянето на незаконните сгради в Златна перла фотография: www.greenbalkans.org

Багерите влизат днес във ваканционния комплекс Златна перла край с. Варвара, община Царево. На мястото на незаконните постройки има възможност да се издигне нов комплекс. Това предвижда устройственият план на общината, който в момента обаче се обжалва в съда. 

Днес ще бъдат премахнати пет от десетте имота. За осем съдът е постановил, че са незаконии. За останалите две делата продължават. Сумата от 30 000 лв. за събарянето на постройките ще бъде за сметка на инвеститора.

Информацията дойде от Георги Георгиев - директор на Регионална дирекция за национален строителен контрол, който тази сутрин беше гост на BTV. Кметът на Царево, Георги Лапчев, също потвърди, че съществува възможност за ново застрояване на местността.

Да си припомним какво се случи всъщност в Златна перла...

Преди няколко години писмо за екологична оценка, носещо фалшивия подпис на Йордан Дардов, зам.-министър на екологията в кабинета на Тройната коалиция, позволява на инвеститора Краш 2000 да започне строителните работи на терена. Докато измамата се докаже, десет сгради вече са факт. Инвестицията възлиза на 2 млн. евро. В "проекта" са включени 90 нищо неподозиращи англичани, ирландци, белгийци и индийци. Останалата част от сумата е взета под формата на ипотечен кредит от Българо-американската кредитна банка срещу имотите от селището. През 2008 г. финансовите задължения се поемат от Саут Уест. Собственик на новата компания е Персонал инженеринг, притежание на Минстрой холдинг. Управител на последната е Николай Върбанов, екс вицепрезидент на Мултигруп. Днес той притежава Горубсо-Мадан. Името на Вълканов стана популярно и покрай огромния хонорар, предоставен на Ахмед Доган за консултантски услуги за Цигов чарк. Хонорарът беше в размер на 1,5 млн. лв.! Както обикновено става в България, оказва се, че крушката си имала и опашка...

Приветстваме събарянето на нелегално вдигнатите сгради и се надяваме, че това ще бъде един по последните примери за незаконно застрояване на и без това останалите малко зелени площи на България. Надяваме се обаче, че чуждестранните граждани, вложили парите си в тези имоти, ще бъдат адекватно компенсирани. В противен случай, колкото и магистрали да строим, ще видим чуждестранни инвестиции, както се казва, през крив макарон... 

Последно променена в Четвъртък, 19 Април 2012 14:33

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version