DeZona.com

Ново изследване показва, че вятърните паркове могат да предизвикат климатични промени

Фотография: megatronica.biz

Изследването, според което вятърните турбини оказват влияние на климата, е извършено от екип от специалисти от факултета за атмосферни изследвания и екология в Университета на Ню Йорк с ръководител Лимин Чжоу.

Обект на изследването е била голяма територия в американския щат Тексас, където се намират четири от най-големите вятърни паркове в света. Данни от сателити показват, че за десет години температурите там са се повишили с близо 1 градус по Целзий, паралелно с увеличаването на броя на вятърните турбини. Обяснението е, че обикновено през нощта въздухът, който е по-близо до земята, се охлажда, докато в зоната на големите вятърни паркове движението на турбините придвижва високо разположения топъл въздух близо до земната повърхност, което покачва температурите. Това явление може да има дълготраен ефект върху природата в районите, които се намират непосредствено до големите вятърни паркове.

Щатът Тексас е най-големият производител на вятърна енергия в САЩ, а в Китай се изграждат по 36 нови вятърни турбини на ден.

Последно променена в Понеделник, 07 Май 2012 16:01

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version