DeZona.com

Арх. Борис Борисов: Соцът остави много по-добри архитектурни примери от Пост-соца

Арх. Борис Борисов: Соцът остави много по-добри архитектурни примери от Пост-соца фотография: личен архив, предоставена от арх. Борис Борисов

Интервю: сп. Домът

Вижте интервюто, което арх. Борис Борисов от Борисов и Борисов Архитекти даде за списание Домът преди време. Темата е все още актуална и касае отношението на управниците и гражданите към социалистическата архитектура в България и в частност в София.

Как би коментирал стойността и визията на цялото архитектурно наследство, завещано ни от соца в София?

Мисля, че като цяло соца ще остави много по-важни примери за добра архитектура от постсоца (имам предвид годините от 1990 до днес). Това твърдение на пръв поглед може и да изглежда абсурдно, но изобщо не е! На първо място соца направи така, че всички онези, които преди 9-ти септември ползваха външна тоалетна на село, получиха панелни жилища с изпилени и изпипани разпределения на границата на екзистенц-минимума. За отговорните другари пък имаше специални строежи в центъра на София и областните градове (нека погледнем перфектните кооперации около Докторския паметник в София).

001

Фотография: WhATa

002

Фотография: WhATa

003

Фотография: WhATa

Всеки по-голям град получи своя малък ЦУМ с още една две обществени сгради – кино, болница, читалище... Всичко това беше направено по почина "да строим бързо и евтино", за да има за всички. Но също така с много вложени ум и сърце. Най-масовото жилищно строителство – тухлено-монолитното от 60-те и панелното от 70-те и 80-те си остана сиво, скучно и бездушно. Жилищните кули от 80-те, строени по системата "едроплощен кофраж" показаха някакъв "опит за летене".

005---targ bg

Фотография: targ.bg

Един от най-добрите примери от този период са трите жилищни кули, проектирани от Стефка Георгиева, намиращи се срещу Руското посолство в София. Те са с чудесно решени разпределения и с фасади, които и днес изглеждат съвременни с третировката на видимия бетон, изявената конструкция, която формира въздействието на архитектурния облик.

004

Фотография: WhATa

Държавната социалистическа политика осигуряваше на отделния индивид минимално необходимото, като за сметка на това гонеше помпозност в обществено-значимите проекти. През 50-те години беше направена градоустройствената рамка, която даде облика на съвременния градски център на столицата – ЦУМ, Партийния дом, хотел Шератон

006---imageshack us

Фотография: imageshack.us

дострояването на Софийския университет.

y - chem-bg com

Фотография: chem-bg.com

През 70-те бяха построени най-хубавите хотели по Черноморието, начело с к. к. Албена

008---bg carsvarna_com

Фотография: bg.carsvarna.com

както и най-добрите пасажерски хотели – хотел Велико Търново на Никола Николов

009---vladimir-mitov

Фотография: Владимир Митов

хотелите в Шумен и Русе и хотел Родина на Евлоги Цветков

010---album bg

Хотел Рига, Русе (фотография: album.bg)

хотел Плиска на Лозан Лозанов и много други.

011---lostbulgaria com

Хотел Плиска, София (фотография: lostbulgaria.com)

Коя е най-красивата/травмираща сграда или обществено място, дело на соц архитектурната мисъл в България?

Може би най-красивата сграда беше Мавзолеят.

012---lostbulgaria com

Фотография: lostbulgaria.com

Може би сега, когато вече я няма, не бива да правим още една глупост и да строим нещо на негово място. Не е ли хубаво паркът да „изтича" към Националната Художествена Галерия?

Бих желал да чуя твоята идея за трансформация и модернизация на НДК като архитект.

Да се облицова изцяло с огледално стъкло и тук-там да има ивици еталбонд! Шегувам се, разбира се! НДК е най-голямата придобивка на държавата за последните 100 години. Може би подобна сграда у нас няма да бъде направена и следващите 100 години.

013---sofiology com

Фотография: sofiology.com

НДК е феноменална сграда за България, ако се сравняваме с Европа и останалия свят – тя не е нито най-голямата, нито най-добре организираната, но си е наша и е лицето на градския център. Макар и преоразмерена като пространства, тя може да функционира още дълго време с минимални средства за поддръжка. Това е най-добрият вариант за града. Ако някои „нависоко" са й "хвърлили" око – да чакат да се саморазруши и да вдигат небостъргачи, или каквото там са решили...

Твоята идея за трансформация на Паметника на Съветската армия и пространствата около него? Трябва ли да продължава да се извисява в "сърцето" на София или е време да си "отиде"?

Защо пък да си ходи? Като Мавзолея ли? Ако продължаваме да заличаваме важните крайъгълни камъни от нашата история, докъде бихме стигнали? Представете си сега италианският премиер да вземе и да предложи да се съборят мавзолеите на Франко в Рим, понеже са фашистки?!?

015---wikimedia org

Фотография: wikimedia.org

Правителството му сигурно веднага ще получи вот на недоверие, понеже Италия е "бяла" културна държава. Ами, нека около Паметника на Съветската армия да стане парк, може да стане музей на открито, с комунистически паметници-артефакти. Пък децата да си карат около тях скейтбордовете и същевременно да "хвърлят" по едно око на историята.

014---rusmir cl_bas_bg

Фотография: rusmir.cl.bas.bg

Площад Централна гара претърпя нещо като опит за модернизация преди години, като по-скоро "шатрите" над площада успяха да "довършат" пейзажа. Какво трябва да се направи, за да станат нещата там малко по-хубави?

От естетическа гледна точка няма какво да се направи, стореното-сторено! Проблемът е, че след тази дълга и скъпа реконструкция (разбирай поставянето на "гащите на Софиянски" и модернизацията на търговските центрове в подлеза и над него), реално търговската структура под "шатрите" не заработи, не върна нито лев от инвестицията.

x - offroad-bulgaria com

Фотография: offroad-bulgaria.com

Не стана притегателен център за хората, а статутът на Централна гара си остана същия – мръсотия и магнит за мургави съмнителни типове. Най-странното за мен е, че самата сграда на Централна гара не претърпя никаква реконструкция, а тя има отчаяна нужда от нова климатична и отоплителна система, ново осветление и какво ли още не!

Как и кои сгради и обществени места трябва задължително да бъдат трансформирани, за да придобие София модерна европейска визия?

Големите градоустройствени трансформации са правени винаги във време на самодържавие, или пък обратното – на тотална демокрация. Тогава някой еднолично или пък зрялото общество решава да направи важни и сериозни промени в полза на целия град. Ние в момента май клоним към първия модел... Независимо от това, сега имаме метро – нещо много по-важно от няколко фасади, боядисани по програмата Красива България. Лицето на една страна пред чужденците е летището, а нашето изглежда евтино и е като за провинциална държава от третия свят.

016---toprentacar gb

Фотография: toprentacar.bg

Автогарата е прилична, гарата е неподдържана. Дори и новите сгради в центъра на София приличат на някакви ЦУМ-ове (хотел София, сградата сега на BNP Paribas), които сякаш са строени през 30-те.

017---nasamnatam com

Фотография: nasamnatam.com

018---bulgarconsult com

Фотография: bulgarconsult.com

Повечето ни паркове са като селска мера. В средностатистическия европейски град, сградите не са нито много по-лоши, нито много по-добри от тези у нас. Но разликата в инфраструктурата е убийствена – перфектни пътища, почистени и поддържани обществени пространства и озеленяване. Дори да подредим само това – ще е повече, отколкото сме мечтали.

На панелните комплекси, които заемат голяма част от София и приютяват огромна част от населението й не им остава много живот. Предложи изход от ситуацията.

Сградите са като хората – битието им зависи от грижата и начина на живот. Ако ги поддържаме, ще ги ползваме по-дълго, ако нехаем – съвсем скоро ще бъдем поставени пред огромен жилищен проблем. Щом държавата е вдигнала ръце от жилищната политика, нека всеки се спасява поединично. Сдруженията на собствениците могат да предприемат всякакви далновидни инициативи по укрепване и саниране. Един много интересен пример за третиране на панелен блок е от бившата ГДР и се нарича Лофткюбе.

019---jetsongreen com

Фотография: jetsongreen.com 

Това е пример за усвояване на покривите на блоковете за озеленяване и детски площадки, между които се разполагат малки жилищни модули от лека конструкция, които могат да се ползват за гарсониери и ателиета. В немския пример, проектът е спонсориран от известна фирма за строителни материали и за популяризация на собствения продукт. Цитираният пример е много симпатичен, но е скъп и неприложим в нашите условия. Но, все пак – ако го ползваме като отправна точка бих предложил следното решение: общото събрание на блока преотстъпва правото на надстрояване на покрива на инвестиционна фирма (в повечето случаи земята е общинска и правото на надстрояване би било нейно). Фирмата проектира, изработва и монтира определен брой атрактивни и евтини жилищни модули на покрива, свободните пространства между модулите са усвоени за спортни площадки, зеленина и дворчета. Фирмата обезщетява общото събрание с определен процент жилищна площ или пък за сметка на това, прави цялостна топлоизолация на фасадите с подмяна на дограма и вертикални щрангове. Накрая всички са доволни – собствениците са ъпгрейдвали жилищата си, без да извадят един лев от джоба си, фирмата реализира продукция и я продава, или отдава под наем. Най-големият проблем с една такава инициатива би била законовата необходимост за 100% съгласие на всички собственици и поговорката, че "По-добре на Вуте да му е зле, отколкото на мен да ми е добре"!

 

Най-новата акция на Борисов и Борисов Архитекти е в подкрепа на фондация И АЗ МОГА. Студиото ще проктира безвъзмездно център за деца с аутизъм в Пловдив

Вижте и един от любимите ни проекти - апартамент лофт в София по проект на Борисов и Борисов Архитекти.

 

Още по темата за соц наследството на България:

Комунизъм + Анархия = Комунархия от Трансформатори и de+ge

Kомунизмът да остане в миналото

И.Е. Станков: Халтурата на Бузлуджа

Адел Закут: НДК е най-красивата и потискаща соц сграда

Соц рекламите или изгубеният дух на София

Арх. Димитър Паскалев, Архитекти за София: Аз съм фен на соц архитектуратa

Трансформаторът арх. Валери Гюров за трансформирането от Социализъм в Демокрация

Минало НЕзабравимо - паметникът на Бузлуджа през обектива на арх. Десислава Димитрова

Константин Ачков: Дисниленд парк за соца!

 

 

 Всички проекти и мнения на Борисов и Борисов Архитекти 

Реконструкция на апартамент Е.М. от Борисов и Борисов Архитекти

Реконструкция на апартамент Е.М. от Борисов и Борисов Архитекти

Проект: Апартамент Е.М. Студио: Борисов и Борисов Архитекти  Площ: 64,80 кв.м. Meстоположение: София, България Описание: Преустройство на мал...

Преустройство на апартамент A.Г. oт Борисов и Борисов Архитекти

Преустройство на апартамент A.Г. oт Борисов и Борисов Архитекти

Проект: Апартамент А.Г. Студио: Борисов и Борисов Архитекти Площ: 106 кв.м. Местоположение: София, България Описание: Пълна реконструкция на жилищ...

Къщата с червените врати в с. Солища от Борисов и Борисов Архитекти

Къщата с червените врати в с. Солища от Борисов и Борисов Архитекти

Проект: Къщата с червените врати Дизайн: студио Борисов и Борисов Архитекти Тип: къща за гости РЗП: 500 кв. м Местоположение: с. Солища, близо до ...

Лофт от Борисов и Борисов Архитекти

Лофт от Борисов и Борисов Архитекти

Студио: Борисов и Борисов Архитекти Тип: лофт Площ: 116 кв.м Местоположение: София, България Описание: Едно от първите жилища – лофтове в България...

Арх. Борис Борисов: Соцът остави много по-добри архитектурни примери от Пост-соца

Арх. Борис Борисов: Соцът остави много по-добри архитектурни примери от Пост-соца

Интервю: сп. Домът Вижте интервюто, което арх. Борис Борисов от Борисов и Борисов Архитекти даде за списание Домът преди време. Темата е вс...

Борисов и Борисов Архитекти: Парите не са достатъчно условие, за да се получи архитектура

Борисов и Борисов Архитекти: Парите не са достатъчно условие, за да се получи архитектура

Интервю: сп. Домът Вижте специалното ни интервю с Ева и Борис от Борисов и Борисов Архитекти. Ще разберете подробности от личния им живот, ще на...

Фондация I Can Too изгражда нов център за деца аутисти в Пловдив. Проектът е на…

Фондация I Can Too изгражда нов център за деца аутисти в Пловдив. Проектът е на Борисов и Борисов Архитекти

Студио Борисов и Борисов Архитекти проектира безвъзмездно център за деца с аутизъм в Пловдив. Инициативата е на фондация "И АЗ МОГА" (I Can Too). Нови...

Арх. Борис Борисов: Никога няма да се занимавам с политика

Арх. Борис Борисов: Никога няма да се занимавам с политика

Интервю: сп. Домът Арх. Борис Борисов е един от най-креативните агенти на родната ни архитектурна гилдия. Един от основателите на студио Борисов и Бо...


DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version