DeZona.com

Елиа Недков: Дизайнерите, които се интересуват само от големите печалби, ще измрат като динозаврите!

Елиа Недков: Дизайнерите, които се интересуват само от големите печалби, ще измрат като динозаврите! фотография: елиа недков

От Ямбол през София, Виена и Грац, та чак до Милано – това е пътят, който е извървял българският архитект, дизайнер и арт-директор Елиа Недков.  Работещ съвместно с редица световноизвестни компании, арх. Недков е живото олицетворение на мечтите на много млади архитекти и дизайнери. Затова решихме да го поканим да ни разкаже малко за избора и успеха си и да направи паралел между действителността в България и тази в другите държави. А ето и неговите разбирания и съвети:

Известно време си учил живопис в София. След това решаваш да заминеш за Виена, където учиш мода. Защо се отказа от това поприще?

Винаги съм бил воден от любопитството, желанието да изследвам непознатото. Тръгнах от България с еуфорията, присъща на един авантюрист...и се грижа това усещане да не загуби пламъка си. Никога не съм се отказвал от нещо, което ме е изпълвало със страст - просто изследователският дух ме е завел по-нататък.

А защо смени модата с архитектура?

Очарова ме архитектурата, както ме беше очаровала и модата.

Изборът да учиш в Австрия от какво бе продиктуван – българското образование ти се стори на незадоволително ниво или причината е друга?

В Австрия попаднах, защото пътят ме заведе до там. Не съм сравнявал образованията или размишлявал дали да уча в България или не.

А защо замени Австрия за Италия? Според теб това ли е държавата, в която дизайнерите могат най-успешно да се реализират?

След 15 години в Австрия духът ми на авантюрист отново се събуди и аз просто трябваше да му се отдам. От Австрия още работих с Rapsel - и по тази причина се налагаше да пътувам до Италия - това винаги ме очароваше и аз тайно мечтаех за един вариант, в който аз живея и работя там. Бавно тази идея узря, спечелих един международен конкурс в Италия, имах предложение за позицията на креативен консултант на Rapsel...дори и не се замислих и веднага приех.

В момента кой среща по-големи трудности пред успешната реализация - художникът, модният дизайнер или архитектът?

Живеем в много деликатни времена, в които няма готови рецепти. Изглежда, че сме достигнали космоса, а тепърва трябва да открием как да бъдем човечни. Мисля, че всеки артист, който взима предвид този аспект, ще намери симпатизанти и ще има успех.

Какво е да работиш с едни от най-добрите в бранша?

Естествено, това може да донесе един вид удовлетворение. Но повярвайте ми, че след 22 години отсъствие, в момента България крие не по-малко мистерия и страст за мен.

Кой от клиентите ти ти дава най-голяма свобода?

Свободата е нещо, което е свързано с израстването. Свободата я имаш, когато хората те респектират. В последно време съм все по-свободен, може би защото моите клиенти търсят у мен точно този аспект.

Би ли могъл да направиш паралел между българските и италианските потребители и прoизводители?

За жалост не съм имал възможността да работя в България. Вместо сравнение бих изразил повече една надежда: в България има дух на човечност, който трябва да се роди отново и да се издигне високо - по-важен е от всеки вид консуматорство. Точно този дух се надявам да изпълни сърцето на всеки един творец. Както за творците, така и за производителите трябва да кажа, че сляпото копиране на тенденции няма да доведе до удовлетворение.

Усещаш ли по-особено отношение поради факта, че си българин?

Този факт започна да има за мен все по-голямо значение, но може би това значение е свързано с мои вътрешни чувства и аспекти. В Италия ме наричат едва ли не австриец поради простата причина, че стилът ми е изчистен и методът ми на работа - може би по-дисциплиниран от този на италианците.

Иска ли ти се да се върнеш в България?

В България имам да откривам безкрайни светове. Опитвам се да не гледам негативните прояви на обществото и политиката, а на това, което ме изпълва с енергия и страст.

Какво беше нивото на България по отношение на архитектурата и дизайна, когато замина, и какви са наблюденията ти в сегашно време?

Когато тръгнах, бях на 18 и не съм бил способен да правя такива анализи. Както и да е, мога да оценя, че по времето на комунизма е била създадена естетика, която се разпознава навсякъде из страната. Периодът след това е фатален от естетическа гледна точка. Навсякъде се бяха пръкнали архитектурни инвалиди и невежеството беше на почит. Сега нещата са се пооправили и имам добри надежди.

Поддържаш ли връзка с твои български колеги, работещи както в България, така и в други държави по света? Какви са ти впечатленията – конкурентно способни ли са българските дизайнери?

За жалост почти не познавам български колеги, но истински се надявам това да се промени. Мисля, че е неуместно да се прави сравнение, защото всички ние сме специални и това съм го доказал на себе си в този живот.

Мислиш ли, че младите, креативни българи могат да се реализират в България или би ги посъветвал да напуснат страната?

Наистина се надявам да се реализират, защото България има нужда от млади и смели творци. Аз самият с радост бих работил по проекти в България и рано или късно това ще се случи.

Какво трябва да се промени в България, за да се спре отливът на ценни кадри?

Отливът е нещо натурално, срещу което не трябва да се борим. Един мъдрец знае, че след отлива ще има и прилив. Времената ще се променят и в България ще се родят ценни хора, които ще допренесат за развитието.

Печелившо ли е според теб да завършиш висшето си образование в чужбина, а след това да се върнеш и да работиш тук?

Никога не съм мислил по този начин и не мога да дам съвет. Знам само, че е полезно да се види свят, да се види всичко отвисоко. Но не съм привърженик на сметкаджийски манталитет.

Какви напътствия би дал на тези, които тепърва прохождат?

Да не забравят да слушат сърцето си.

Бил си гост-лектор на различни събития – коя е темата, за която най-много би искал да говориш?

Обичам да говоря за живота като цяло, за естетиката, която ни заобикаля, и за тази, която е вътре в нас.

Съобразяваш ли се с модните тенденции, когато започваш работа по нов проект?

Не. Това, с което се съобразявам, е един вид филтър, над който работя вече над 15 години. Той расте с мен и аз се чувствам чудесно в неговата компания.

А със стила на фирмата, с която работиш?

Често работя като арт-директор, което включва много аспекти от творчеството. В такива случаи от мен се очаква да създам стил. Нещата, които създавам, са плод на мое търсене, но имам предвид и същността на клиента.

Би ли работил с фирма, чийто стил е коренно противоположен на твоя?

Ако го сметна за интересно, може би да. Но такива неща се случват рядко - привличането е много важно нещо.

Голяма част от съвременните дизайнери навлязоха и в сферата на модатa. Да очакваме ли модна колекция by Elia Nedkov?

Ако съм научил едно нещо - то е, че мнението се променя и мутира с теб. Така че никога не правя дефинитивни решения, често се занимавам с дрехата като обект, но не съм мислил за колекция.

Италия е тоталният лидер в областта на мебелния дизайн. Отрази ли се кризата на компаниите производители, промени ли се пазарът?

Естествено, че се отрази. За жалост наблюдавам, че са твърде привлечени от начина, по който се печелеше и живееше преди години, и те искрено се надяват да стане магия и този период да се върне. Това няма да се случи... бъдещето ще покаже дали са достатъчно витални, за да продължат в крак с времето.

А дизайнерите?

Дизайнерите се делят на две групи: тези, които мислят само за големи печалби и съответно са заети цял ден с варианти как и къде да успеят. Този тип нямат изтънчен стил и обикновенно са максималисти - от всичко по много. Този тип ще измре, както динозаврите. Другата група се състои от нов контингент. Тези хора изглежда, че едва ли не не знаят как се правят пари - идеите са им социално топли, те обичат да събират хората заедно, харесват природата и обичат да се усмихват от сърце. Те са бъдещето и ще просъществуват.

Бил си (за някои все още си) арт директор на фирми като Fassade (Austria), Alulife (Italy), Viero(Italy), консултант по корпоративния имидж на Rapsel (Italy), Vola (Denmark), нека не пропускам и работата ти с Culti и Neutra - кои са трите най-важни стъпки, които една фирма трябва да предприеме, за да бъде успешна на международния пазар? Какво би посъветвал компаниите в България, които имат амбициите да наложат продуктите си навън?

Моята роля е важна по една проста причина - това е нещо като да очакваш определено качество, стил характер на филм от един определен режисьор. По същия начин клиентът очаква стил и характер от дадена фирма. Клиентът се отъждествява с този стил, той му се доверява и се отваря за нови предложения.На тази политика са базирани всички успели фирми.

Какво пречи на България да се превърне в ключов играч в сферата на дизайна?

България няма традиция в дизайна, тя може да израстне, но не знам какъв е смисълът да се опитва да става ключов играч.

Как получаваш нови поръчки – чрез участие в конкурси или като изпращаш примерни скици до различни компании?

Един от малкото международни конкурси, в които участвах, имах щастието да спечеля. Скици и предложения не изпращам. Обикновенно някой е чул и проявява интерес към мен.

Какво трябва да направи един български дизайнер, за да привлече за свои партньори италиански производители?

Не знам... сигурно трябва да има добра идея и добро стечение на обстоятелствата.

Кои са най-големите "капани", за които трябва да внимава, в т.ч. и по отношение на законодателството и авторските права?

Ако праща проекти навсякъде, определено някой може и да открадне идеята. Но големите капани сме самите ние за себе си. Когато разберем, че истината е вътре в нас, а не навън, животът се променя, става красив и стойностен.

До каква степен участието на изложения за дизайн отваря вратите пред дизайнерите?

В степен, че имат шанс да привлекат вниманието на пресата.

Говорейки за популяризиране на даден проект, какво е мястото на медиите и на социалните мрежи в този процес?

Медиите са нож с две остриета. Аз лично не гледам телевизия и вече почти не чета списания. Наистина интернет доведе до експлозивен обмен на информация. Харесвам много блогове - особенно тези, които подчертават многообразието на света, в който живеем.

Кой е продуктът, с който най-много се гордееш?

Голямо удоволствие ми достави създаването на корпоративната идентичност на Viero. Това е фирма, която произвежда бои за интериори. Исках да подходя по съвсем нов начин и мисля, че успях.

Мис ван дер Рое казва в свое интервю, че проектирането на стол е много трудно дори спрямо това на небостъргач. Кой е най-трудният за проектиране продукт?

Най-трудно се проектира нещо, което не те вдъхновява. Когато си вдъхновен, работата става едно специално изживяване.

Има доста български фирми, изнасящи столове в чужбина. Познаваш ли някои от тях и би ли работил с тях?

Не познавам, но бих работил с интерес.

Мислил ли си за собствено производство и би ли го реализирал в България?

Да.

Българските дизайнери често използват дървото като основен материал. Какво мислиш за него и употребата му в световен мащаб?

Дървото е прекрасен материал. Носи топлина, която ни е много близка. Аз използвам този материал все по-често. Тенденцията към дървото е причинена от желанието да преоткрием себе си като хора. Да преосмислим точката, до която сме достигнали, и да се отдалечим от всичко, което е чуждо на нашата природа.

ЕКО продуктите – PR акция на фирмите или искрена загриженост за околната среда?

Има и от двата сорта. Ние самите сме част от екологията и сега изглежда, че отново се досещаме за това.

Когато работиш по нов проект, кое е водещо по пътя към неговата реализация – 3D визуализациите или прототипите?

Идеите започват в главата. Работя много 3D, защото така съм свикнал, но съм отворен за различни нови медии

С какви програми работиш?

Използвам: Rhino3d, Cinema4d, Photoshop, Illustrator, Indesign, Dreamweaver etc.

Коя е най-голямата грешка, която си допускал в работата си?

В началото (както при всички начинаещи) бях склонен още при поставянето на задачата да си представям готови моменти, детайли, ситуации. Сега знам, че това е грешка. Никога не трябва да се започва от детайла, а да се погледне общо, идейно на нещата. Детайлите идват най-накрая.

А най-големият успех, който си постигнал към момента?

Да разбера, че да бъдеш човек със сърце е по-важно от всичко останало. Не трябва да има причина и обстоятелство, което да ни накара да забравим това.

Какъв е проектът, който мечтаеш да осъществиш, и къде?

В момента мечтая за един творчески център в България. Нещо като workshop, отворен за млади творци, в който могат да бъдат заедно да обменят идеи, да експерементират и да израстват. Този център трябва да бъде на много магическо място, например кацнал на склона на една планина с гледка към морето. Тези творци после, връщайки се след един такъв workshop, биха умножили тази прекрасна енергия и допринесли за облагородяването и разкрасяването на света около нас.

Би ли взел стажанти от България?

Досега не съм имал стажанти - ако имах голям офис, с голямо удоволствие бих взел стажанти от България - в момента това не е така.

 

Вижте още по темата:

Валентин Водев: С удоволствие бих работил за Заха Хадид

Виктор Василев: И най-добрите и оригинални идеи не струват нищо, ако срещу тях стои един Бай Ганьо!

  

Всички проекти и мнения на Елиа Недков

Елиа Недков: Бих участвал в изложение за български дизайн

Елиа Недков: Бих участвал в изложение за български дизайн

Преди месец се проведе 51-то издание на най-големия международен фестивал за дизайн - I Saloni del Mobile в Милано. След по-малко от месец очакваме и ...

Елиа Недков: Дизайнерите, които се интересуват само от големите печалби, ще измрат като динозаврите!

Елиа Недков: Дизайнерите, които се интересуват само от големите печалби, ще измрат като динозаврите!

От Ямбол през София, Виена и Грац, та чак до Милано – това е пътят, който е извървял българският архитект, дизайнер и арт-директор Елиа Недков.  ...

Kaфене в Грац от Елиа Недков

Kaфене в Грац от Елиа Недков

Архитект: Елиа Недков Тип: Кафене и "бърза кухня" Площ: 110 кв.м Местоположение: Грац, Австрия Година: 2003 Описание: Интериорът е максимално изч...

Стол Еlixir от Елиа Недков за Exde

Стол Еlixir от Елиа Недков за Exde

Дизайнер: Елиа Недков Производител: Exde Година: 2007 Вид: Стол Описание: Стол за интериора с мека седалка и стоманена конструкция. Размери: 61х57...

Мебели за екстериора от Елиа Недков за Culti

Мебели за екстериора от Елиа Недков за Culti

Дизайнер: Елиа Недков Производител: Culti Година: 2008-2010 Вид: Мебели за екстериора Описание: Аутдор колекция, включваща столове, маси, лежанки,...

Плочки Augmented Тexture от Елиа Недков

Плочки Augmented Тexture от Елиа Недков

Продукт: Augmented texture - увеличена текстура Дизайнер: Елиа Недков Производител: Neutra, Италия Година: 2010 Описание: Каменни плочи с много фи...

Mивки Tattoo от Елиа Недков

Mивки Tattoo от Елиа Недков

Продукт: Tattoo Дизайнер: Елиа Недков Производител: Rapsel, Италия Година: 2004 Описание: Мивка за баня с графичен мотив на повърхността

Проект за Щанд за Viero от Елиа Недков

Проект за Щанд за Viero от Елиа Недков

Проект: Щанд за панаира в Милано Архитект: Елиа Недков Клиент: Viero, Италия Площ: 110 m2 Година: 2011 Описание: Щандът на Viero за изложението M...

Шоурум Alulife от Елиа Недков

Шоурум Alulife от Елиа Недков

Проект: Шоурум Alulife Архитект: Елиа Недков Площ: 184 m2 Местоположение: Милано, Италия Година: 2007-2008 Описание: Alulife® e патентована повър...

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version