DeZona.com

Проект на Елена Тодорова за конкурса "Проектирай кухнята на BOSCH"

Основната ми идея е в кухнята да се вмъкнат елементи от живата и неживата природа, като за тази цел съм избрала гърбът й да представлява аквариум с риби - мини екосистема с живи организми в самата кухня.

Екосистема е биосистема, съставена от съвместно функциониращи живи организми или биотично съобщество на дадена територия, което взаимодейства с физическата среда по такъв начин, че се осъществява кръговрат на веществата. В екосистемата се извършват определени процеси, свързани с пренос и трансформация на материя, при която се изразходва енергия - цялата енергия постъпваща в екосистемата се губи като топлина.

В зелената кухня на Bosch тази енергия ще се генерира и използва като алтернативен източник за затоплянето на водата от кухненската мивка, а произведените мъртви органични вещества за наторяване на растенията в апартамента.

Също така отглеждането на водорасли има множество приложения, включително производството на хранителни съставки, като омега-3 мастни киселини или естествени оцветители за храни и багрила, врата, тор, биопластмаси, във фармацевтични продукти, горива. В еко кухнята водораслите ще бъдат "захранвани" с въглеродния диоксид, произвеждан от електричеството например и ще отделят така необходимия ни кислород. Отпадните води също ще бъдат третирани и рециклирани с помоща на водораслите и използвани повторно за миялната машина например.

Стените, работните плотове и подът на кухнята са от базалтов камък, който за максимално дълго време задържа топлината в себе си и отделяйки я, помещението остава затоплено значително дълъг период от време, което на практина не струва нищо. Веднъж след като камъкът е затоплен той отдава топлина по-дълго време сравнено дори и с някои видове камини. Също така готвенето на базалтови плочи е здравословно и икономично, а в зелената кухня на Bosch това е още едно иновативно и природосъобразно решение, благодарение на барплота от този материал.

Всичко в кухнята е от еко материал, рециклирано и рециклируемо. Лампите са светодиодни за максимална енергийна ефективност и намаляване количеството на отделяния въглероден диоксид в атмосферата. При 10 часа осветление на ден с LED крушка ще се отделят само 14кг CO2, значително по-малко в сравнение с обикновената 40-ватова, която замърсява с 89 кг за това време.

Интелигентната готварска печка предотвратява загубата на топлина и изчислява точно колко вода е необходима за готвенето на определено ястие, спестявайки време и енергия. Рециклираната вода от готвенето и миенето се филтрира, съхранява и използва повторно от съдомиялната машина. А топлината, отделяна от реотаните на хладилника затопля тази вода.

Що се отнася до рециклирането на отпадъците, кухнята ще използва известния като Vermicomposting метод, тоест компостиране на органичните хранителни отпадъци от червеи. Това е революционен метод на рециклиране, който ще намали таксите за смет, произвежда по-малко миризма и привлича по-малко вредители, отколкото поставянето на хранителни отпадъци в контейнер за боклук, спестява вода и електричество, които диспозерът на мивката консумира при меленето на боклука, произвежда безплатен, висококачествен тор, който подобрява структурата на почвата и дренажът, изисква малко място и усилие за поддръжка и отглеждане.

По отношение на ергономията са спазени стандартите за лесно и удобно ползване на шкафовете и работните плотове. Визията е изчистена и семпла в тон със световните тенденции в кухненското обзавеждане, но също така е обърнато внимание и на природния елемент в дизайна.

Изготвил: Елена Тодорова

 

Последно променена в Сряда, 14 Март 2012 17:02

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version