DeZona.com

Проект на Ангел Дончев за конкурса "Проектирай кухнята на BOSCH"

Кухнята е сепарирана двустранно. От едната страна тя се състои от електроуреди и кухненски шкафове, които биват наземни или окачени на стената. Наборът от уреди е селектиран изцяло от каталога на BOSCH. Използвани са хладилник тип Sideby-Side, миялна машина фурна, аспиратор. Осигурено е пространство и за други видове ел. уреди като микровълнова фурна, кафемашина и други като елементи на обзавеждането.

Откъм трапезарията е организиран елемент с двойна функция. В едната си част той се състои от два шкафа, единият обслужващ работната част на кухнята, а другият предназначен за нуждите на трапезарията. В посока външната стена на кухненското обзавеждане елементът преминава към плот за хранене, пригоден за двама души.

Кухненският кът е отделен от трапезарията и коридора посредством смяна на настилката и моделиране на тавана. Настилката преминава от паркет към подово покритие с плочи от гранитогрес в областта на кухнята, а таванът частично се снишава с 20 см., като от него е изрязана правоъгълна форма, през която част от тавана на цялото помещение остава видима. Чрез насочено осветление от окачения таван към въпросното правоъгълно поле, на принципа на отразена светлина се осветява кухненският кът.

Сепарирането е съобразено с ергономичността и удобствата изисквани при проектирането на кухня. Височината на работния плот е 85 см., а дълбочината му е 60 см. Дъното на окачените шкафове е на височина 145 см. от пода, като те са с дълбочина 30см. Разпределението на ел. уредите и плотовете е както следва: хладилник, плот, мивка, миялна машина (с плот над нея), готварска печка, плот, като над тях са съответно окачените шкафове, абсорбатора, разположен на 45см. над котлоните на готварската печка.

Плотът за хранене е проектиран, така че да може да бъде използван двустранно, а столовете да могат да се прибират плътно под него. Решението за употребата на това място за консумиране на храна и напитки, освен трапезарията, е оправдано с по-рационалното му използване в случай на консумиране рано сутрин преди работа или просто като място за изпиване на дадено питие.

Предвидено е място за изхвърляне на отпадъците посредством плъзгащ се контейнер, намиращ се до хладилника, вграден под работният плот.

Отварянето на шкафовете става чрез изрязването на част от плоскостта на вратите, където човек да прихване отварящото се крило откъм вътрешната страна. Посредством този детайл се избягват дръжките изскачащи пред повърхността на шкафовете.

Корпусът на мебелите, с които е аранжирана кухнята, е изработен от „ПДЧ", като употребеният дървен материял е „Венге". Той е съчетан с инкрустирана зелена ивица, която е основен дизайнерски мотив в оформлението на кухненския кът като част от интериора.

Като материал за подовото покритие са избрани плочи от гранитогрес, с размери 30/30/2см. Те са добре приложими за кухненски подове, а се отличават и с голямата си здравина. С гранитогресни плоскости са облицовани още работния плот от стената в областта между плота и окачените шкафове.

Осветлението върху кухненския плот е осъществено чрез вградени осветителни тела в долната повърхност на стенните шкафове. Използвано е линеен тип осветление. Осветяването на тавана се осъществява от насочено осветление скрито в окачената част на тавана. Отразената светлина от бялата му повърхност служи за осветяването на кухненския тракт и подпомага характеризирането му в интериора на помещението. Кухненският тракт е решен рационален и удобен като работна среда, представлявайки един модерен елемент на цялостното обзавеждане на апартамента.

Изготвил: Ангел Дончев

Последно променена в Сряда, 14 Март 2012 16:59

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version