DeZona.com

Технологии и иновации: 125 години с Bosch

През 2011 г. една от водещите компании в областта на технологиите, обединила в себе си ноу-хау в безброй сфери, отбеляза 125 г. от създаването си и 150 г. от рождението на основателя й Роберт Бош. Представяме ви историята на Bosch – компанията, която не се страхува да бъде в центъра на събитията.

1886-1913

Роберт Бош е едва на 25 г., когато основава "Workshop for Precision Mechanics and Electrical Engineering" ("Работилница за фина механика и електротехника") - първообраз на настоящата компания Bosch. Годината е 1886-та, а мястото – Щутгарт. Наред с инсталирането на телефони, Роберт Бош и сътрудниците му създават, ремонтират и продават всякакви продукти в областта на инженерството и механиката. Година по-късно този опит довежда до производството на нисковолтова магнетна запалителна система за стационарен газов двигател с вътрешно горене, което става основа на създаденото след десетилетие магнетното запалване за автомобилни двигатели. През 1898 г. фирмата отваря първия си магазин извън пределите на Германия – в Лондон, три години преди издигането на първата им фабрика в Щутгарт. През 1902 г. първообразът на днешната Bosch представя за пръв път в света високоволтова магнетна система със запалителна свещ за двигатели с вътрешно горене, която се радва и на атрактивна реклама. Най-известен е постерът "Red Devil" (1910), прозвище на състезателя Камил Йенаци, печелил ралита с Mercedes, екипиран със ситемата на Bosch. В рамките на 7 години (1905-1912) фирмата отваря два завода – в Париж и Спингфийлд, Масачузетс. През 1913 г. 88% от продажбите на компанията са извън границите на Германия. Именно това е причината Първата световна война да засегне значително Bosch.

Галерия:

1913–1945:

Все пак, 1913 г. поставя началото на активното присъствие на Bosch в автомобилната индустрия. Компанията създава цялостна система за светлините на автомобила, захранвана от електрогенератор и акумулаторна батерия. Произвежда фарове, динамо, регулатори, батерии, стартери и клаксони. През 1924 г. започва рационализация на производството и въвеждането на поточна линия. През 1927 г. Bosch е първата компания, която вгражда в товарен автомобил помпа за впръскване под високо налягане на горивото при дизелов двигател – своеобразна революция в автомобилостроенето. През 1928 г. компанията вече снабдява с мигачи, а по-късно произвежда радиа (1932) и отоплителни системи (1936) за автомобили.

През 1931 г. Junkers става част от днешната Bosch. През 1933 г. "се ражда" първият хладилник, произвеждан от компанията. През същата година към корпорацията се присъединява и производителят на радиа Ideal-Werke AG (днешна Blaupunkt), а година по-късно - Eugen Bauer GmbH, занимаваща се с производство на кинопрожектори и боеприпаси.

За периода 1939–1945 г. Bosch играе важна роля във военната индустрия. Като работници в заводите са назначавани военни затворници. Компанията им осигурява безопасност и средства, за да емигрират. Добре е да се знае, че един от лидерите на Bosch – икономическият съветник Карл Гьорделер, е сред инициаторите на неуспешния опит за убийство на Хитлер, извършен през 1944 г. През 1969 г., много след края на войната, тогавашният председател на борда на компанията Ханс Валц приема наградата на мемориала на Холокоста "Яд Вашем", давана на хора от нееврейски произход, рискували живота си по време на Холокоста.

Галерия:

1946–1959:

След като през 1950 г. започва производството на спирачки с вакуумно серво усилване, през 1951 г. системата за впръскване на горивото при бензинови двигатели е вградена

в лек автомобил. Година по-късно, Bosch вече произвежда продукти в три напълно различни сфери – FM радиа за кола, бормашини-отвертки и кухненски роботи. 1953 г. е времето, когато Robert Bosch Corporation е основана в Ню Йорк и е поставено началото на производството на запалителни свещи в Бангалор, Индия. През тази година фирмата навлиза в нова сфера – хидравличните технологии и устройства. Две години по-късно, запалителни свещи и инжекционна система за дизелов двигател се произвеждат и в Клейтън, Австралия. Логичната равносметка през 1956 г. показва наличието на офиси и магазини на компанията в повече от 130 държави, сред които екзотични дестинации като Шанхай и Йоханесбург. През същата 1956 г. продадените хладилници Bosch са вече 1 млн. През 1952 г. компанията произвежда своя първи кухненски робот , а през две години по-късно - и първата пералня с горно зареждане. През 1958 г. Bosch въвежда и електронното реле-регулатор в електроинсталацията на автомобила, създадена е и първата пералня от марката. 1959 г. се запомня с дебют на първия независим производствен клон на компанията – производството на любителски електроинструменти и първата автоматична пералня на фирмата.

Галерия:

1960–2011:

През 1960 г. дебютират фризерите на компанията, а две години по-късно Bosch прави нова революция в кухнята, представяйки първата вградена фурна. Първата миялна машина Bosch е пусната в производство през 1964 г.

През 1967 г. е основана Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH, придобила четири години по-рано Erich Wetzel Verpackungsmaschinen GmbH. Същата година. започва производството на Jetronic – електронно управлявана инжекционна система за бензинов двигател, а през 1976 г. – на ламбда сензорите (поставени в потока отработени газове на двигателя с вътрешно горене, те измерват съдържанието на кислород с цел контрол на въздушно-горивната смес). Сред нововъведенията на Bosch се нареждат системата ABS за предотвратяване блокирането на колелата (1978), Motronic системата за управление на двигателя заедно с електронен контрол на всмукателния клапан (ETC/EGAS) (1979), както и въздушните възглавници (1980).

Успоредно с това, иновациите в сферата на бялата техника не спират. През 1972 г. Bosch презентира автоматизацията на програмите за миене и сушене при пералните, както и първият електрически кухненски робот - през 1978 г. Няколко години по-късно компанията пуска и микровълновата фурна, която готви и пече на грил (1984). През 1987 г. е въведена и електронна система, чрез която пералните разпределят препарата и адаптират програмата според прането. През 1989 г. хладилниците вече имат нова система на съхранение на храната при 0°C, която удължава свежестта на продуктите два пъти. Допълнително улеснявайки живота ни, Bosch изобретява котлон с топлинен сензор (1997), който предотвратява загарянето на храната.

Междувременно Bosch придобива три компании Teldix GmbH, Telenorma Beteiligungsgesellschaft mbH & Co. и ANT Nachrichtentechnik GmbH. През 1986 г. започва производство на EDC роторни гориво нагнетателни помпи с електронно управление (ГНП). През 1995 г. компанията създава и CAN 1995 ESP® – система за стабилизиране на автомобила при екстремни условия. В рамките на две години (1994-96), компанията основава регионални клонове в 13 държави от бившия Източен блок, с първото си сдружение в Китай и придобива правата на компания AlliedSignal Inc в производството на спирачки.

През 1997 г. Bosch започва производство на Common Rail – система за директно впръскване на дизелово гориво. През 1999 г. компанията придобива главния дял от японската Zexel Corporation, а две години по-късно поема контрола над Mannesmann Rexroth AG. През 2000 г. Bosch създава системата за запалване с директно впръскване DI-Motronic, а през 2003 г. – един от своите бестселъри – безжичната акумулаторна отвертка Ixo с литиево-йонна батерия. През същата година компанията навлиза в сферата на отоплителните системи.

За периода 2004-08 г. корпорацията придобива цели шест фирми: производителя на опаковъчни машини Sigpack, специализираната в топлинни помпи IVT Industrier AB, електро-акустични системи Telex Communications Holdings, Health Hero Network и Buderus AG, специализирани в комуникационни системи в областта на здравеопазването и производителя на соларни системи Ersol Solar Energy AG.

През 2008 г. се ражда и серията миялни машини, които използват минерала зеолит за сушене на съдовете. Интересно е да се знае, че от 2010 г. насам дяловете в компанията са разпределени между Robert Bosch Stiftung GmbH, Robert Bosch Industrietreuhand KG и Robert Bosch GmbH. 7% от акциите все още са притежание на семейство Бош, а председател на борда от 2003 г. насам е Франц Ференбах. Ето какво казва основателят на компанията, Роберт Бош през 1921 г.: "В дългосрочен план честният бизнес винаги е най-доходоносен". 125 г. по-късно неговият наследник Франц Ференбах не се отклонява от това вярване. Нека завършим историята с един негов цитат, който ще бъде идеалният отворен край на историята на Bosch: "Несъмнено нашата главна цел е да осигурим дългосрочното съществуване на компанията. В същото време обаче, трябва да съхраним баланса между бизнес, екологични и социални отговорности".

Галерия:

На фокус: термотехника Bosch

Днес един от най-развитите клонове на корпорацията е Bosch Thermotechnik GmbH. Термотехника Bosch днес лансира продуктите си в над 50 страни. Предлаганите от нея решения включват бойлери, помпи и котли за парно и водно отопление, соларни панели и цялостни енергийноефективни системи за дома. Интересно е да се отбележи, че продажбите на термотехника Bosch през 2010 г. възлизат на 3,1 млрд. евро. В областта на термотехниката и слънчевата енергия е и едно от най-интересните начинания на компанията през 2011 г. – комплекс за проучвания и производство на нови технолигии в Анщад на стойност 530 млн. евро, който се захранва изцяло от соларна енергия.

Галерия:

На фокус: електроуреди за дома Bosch

Вече половин век електроуредите за дома, разработени от Bosch, печелят верни почитатели със своите иновативни решения. От 2002 г. насам, направлението Домакински уреди се стреми към максимална енергийна ефективност и екологичност. Доказателство е новата разработка Green Technology Inside, осигуряваща отлични резултати по време на работа при минимална консумация на енергия. Въведени са тройната система за подгряване QuantumSpeed (микровълни от 900W, кварцов грил и халогенна светлина), сребърното антибактериално покритие за хладилници AntiBacteria и системата за миялни машини GlassProtect, съхраняваща финото стъкло. Хладилниците, миялните машини, пералните, фурните, както и малките уреди за закуска, носещи марката Bosch днес могат да срещнат почти във всеки модерен дом...

Галерия:

За повече информация за компанията изтегли pdf1.21 MB.

Видео:

http://www.bosch-climate.bg

Последно променена в Сряда, 07 Март 2012 22:32
Още в тази категория: « Bosch Condens: тотален комфорт

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version