DeZona.com

Манастирите в България - заредете се с нови сили

Манастирите в България - заредете се с нови сили фотография: DeZona

Девизът на екипа на DeZona са думите на Алеко Константинов: „Опознай Родината, за да я обикнеш!". Верни на мотото си, ние непрекъснато обикаляме из България и се наслаждаваме на красотите й. И след като ви показахме няколко пещери, които ние самите много харесваме, сега решихме да ви предложим и други дестинации за почивните дни – няколко манастира, в които сме били. Извадката ни отново е доста скромна, но това е само, защото остава още съвсем малко време до първия работен ден и не искаме да ви изредим множества места, за които да ви е яд, че не може веднага да посетите. Спряхме се на:

 

001

001 1

Клисурският манастир се намира до град Вършец. Храмът е опожаряван и разрушаван многократно, но населението не е позволило да изчезне. В сегашния си вид е от 1937 г. принципно е мъжки православен манастир, но отскоро за него се грижат и 6 монахини.

002

Рилският манастир е включен в списъка на Юнеско за световното наследство. Сигурни сме, че няма българин, който да не знае за него, но тъй като ние самите го посещаваме често и всеки път се чувстваме все едно го виждаме за първи, решихме да включим и него. В близост е до гр. Кюстендил. След смъртта си св. Иван Рилски е погребан в близост до основаната от него Рилска обител. Мощите му са местени къде ли не, но в момента отново са в манастира, в главната църква. Но по-интересно е мястото, където първоначално е бил погребан светецът. И до ден днешен тези, които влязат в това място, трябва да излязат през една много тясна дупка. Поверието гласи, че през този тесен отвор могат да минат само хората с чисти сърца.

003

Дряновският манастир, в близост до гр. Габрово, е национален исторически паметник. В годините на османско робство в него са намирали убежище българските революционери. Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание. Заслужава да бъде видян, защото все още има съхранено едно особено и много силно усещане между стените му.

005

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Наскоро ви разказахме за посегателството на непълнолетни момчета над храма. Но ние успяхме да го посетим дни преди този набез: Скалният манастир Св. Димитрий Басарбовски преди да бъде разбит и ограбен.

004

фотография: pravoslavieto.com

Бачковският манастир е до Асеновград. Той е вторият по големина в България след Рилския. Комплексът включва основна църква и по-малки храмове. Толкова бяхме захласнати от величието и красотата на манастира, че забравихме да снимаме, но в днешно време снимки да търсиш...

България е безумно богата страна! Държавата можем да критикуваме много, но страната -тя е наистина нещо неописуемо – история, култура, традиции, природа... Ние сме горди българи и съветваме всеки от вас, ако някога (дори за миг) се почувства зле заради държавата си, просто да попътува из Родината. Гарантираме, че лошите мисли остават в историята. Приятна разходка, българи!

 

Вижте още:

Скалният манастир Св. Димитрий Басарбовски преди да бъде разбит и ограбен

Малолетни разбиха единствения действащ скален манастир у нас – Басарбовския 

 

 

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version