DeZona.com

Ивайло Станиславов: Картини от Хамбург - 1-ва част

Ивайло Станиславов: Картини от Хамбург - 1-ва част фотография: ивайло станиславов

Ивайло Станиславов следва кинорежисура. За него обликът на сградите и градската среда на едно населено място е много по-интересен и важен от природните му забележителности. Той смята, че природата е универсален творец, който няма съперник, докато в силуета на града се вижда отношението към живота и таланта на неговите жители. В серия от публикации ще се разходим заедно из едни от най-впечатляващите градове в Европа и в частност в България, видяни през обектива на Ивайло. Сега ви представяме Хамбург с неговите забележителности, детайли от градската среда и архитектурни елементи. Статията е публикувана и в блога на Ивайло Станиславов - "Let's Pop Culture".

Хамбург е интересен град и като всеки град на Ханзата, изглежда мащабно, но уютно.

001

"Ако архитектите бяха сюрреалисти". На съвършено равна улица се мъдри тази сградa, излязла из кошмарите на Дали.

002

"Ако архитектите бяха кубисти", всъщност в Хамбург са се развихрили точно те.

003

Художествената галерия на Хамбург има богата колекция от почти всички стилове в изобразителното изкуство. Приятно тематично организирана с просторни и изключително светли зали. Може да се снима, както навсякъде, без светкавица.

004

Любопитна организация на пространството. Бароковата зала открива гледка към залата на немския експресионизъм. Ернст Лудвиг Кирхнер - Автопортрет с модел, 1910 г. За експресионистите - отделен пост.

005

Галерията за съвременно изкуство и музея на фотографията се намират в две срещуположни промишлени халета, усвоени прекрасно за целите на изкуството.

006

Вдъхновението на Фриц Ланг за Метрополис се намира в студентския град на Хамбург.

007

Кметството на Хамбург през нощта.

008

Тежко украсената фасада хармонично изпълнява представителните и административните функции на общината.

ПОРТИ:

009

010

011

"Брава" от 12 век!

Санкт Паули:

012

Санкт Паули е кварталът на греха, исторически оформен от пристанищния характер на града. В момента главната улица - Reeperbahn е важна забележителност и туристическа атракция, поне колкото Квартала с червените фененри в Амстердам.

013

Тематичен театър.

014

Sankt Pauli style писоар.

015

Западното общество изпитва особена омраза към гълъбите, както ще се види в следващите постове. Движението и местата им за кацане са ограничени с мрежи и железни шипове. Единственото място, където видях гълъби е вдлъбнатият вход на този стрип клуб.

016

Сциентолозите са навсякъде!

017

018

Кметството през илюминатора на кулата на Петрикирхе.

019

Многоетажен паркинг, напълно интегриран в градската среда. Моловете, които са неизбежната зараза на западния свят, също са абсолютно интегрирани в градската инфраструктура. Станциите на метрото излизат директно във фоайетата на магазините. Коридорите им свързват с топла връзка различните улици в града. Разликата с трафопостовете (пардон, молове) в България е очевидна.

020

Германско инфраструктурно съвършенство. Тежката зима не успява да изненада общината в Хамбург.

021

Германско инженерно изкуство. Този фонтан се активира чрез последователно движение на хидравлични бутала, които изместват и загряват водата. Така фонтанът може да функционира и при -30 градуса.

022

Германски бирен кич. BierBike е велосипедно-бирена атракция. Пиеш биричка седнал на специални столове, пред които има педали за задвижване. Бирата е на палубата и се помещава в отделни бъчви. Надявам се, че поне кормчията на това бирено превозно средство е трезвеник.

Вижте още:

Ивайло Станиславов: Картини от Хамбург - 2-ра част

Ивайло Станиславов: Картини от Хамбург - 3-та част

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version