DeZona.com

Архитектура с наклон

Архитектура с наклон фотография: http://world-visits.blogspot.com

Първата асоциация, която прави човек, когато чуе „наклонена сграда", е кулата в Пиза. Както знаете, нейният наклон не е дело на проектанта й, а е естествен процес. Който е следствие от тежестта на камбанарията, неправилното изпълнение на фундирането и слабата земна основа. Но това не е единствената наклонена сграда. Оказа се, че емблемата на Лондон, а и Великобритания – часовниковата кула, известна като Big Ben, също е започнала да поддава.

001 

фотография: steffen

Наклонът на часовниковата кула на Уестминстърския дворец не се вижда с просто око, но британският парламент е изнесъл официално потвърждение. Възможни причини за промяната в кулата са строителните работи по разширяване на лондонското метро.

002

 

Друг пример е най-старата църква в Делфт, Холандия и нейната кула. Въпросната кула е построена върху запълнен воден канал и това много притеснявало жителите на Делфт. Те се страхували, че сградата може да рухне и дори имали намерение да я изравнят с нивото на църквата.

003

 фотография: hobbyelektroniker

В Германия също има сграда с наклон. Това е църковната кула в град Франкенхаузен. Причината за проблема е подземен извор, който минава през целия град. Правени са опити кулата да бъде укрепена, но неуспешни. Съществува риск съоръжението да рухне.

004

 фотография: luciapensache

„Портата на Европа" в Мадрид, Испания също предизвиква гравитацията. Проектът е дело на американския архитект Филип Джонсън и се състои от две офис кули близнаци.

005

 фотография: http://www.perraultarchitecte.com/en/homepage/

Нека не забравяме NH Hotel в Милано, Италия. Хотелът е проектиран от френския архитект Доминик Перо.

006

 фотография: http://world-visits.blogspot.com

Но шедьовърът на „наклонената архитектура" е кулата Capital Gate в Абу Даби. Сградата е със смесено предназначение. Височината й е 158 метра, а наклонът – 18 градуса. Небостъргачът е включен в Книгата на рекордите „Гинес" като най-наклонената сграда, построена от човешка ръка, за 2010 г. Дело е на архитектите от RMJM.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version