DeZona.com

ArchiFail: И архитектите са хора – и те правят грешки!

Покрай Великден постоянно се повдига темата за човещината и за това, че всички сме хора – всички имаме чувства, слабости, всички грешим. Е, ние решихме да посъберем доказателства в подкрепа на тази теза. Помощ ни оказа арх. Елица Маринополска. Тя има богата колекция от така наречените архитектурни грешки и сподели с нас част от тях...

Ще започнем с една идея за разширяване на пространството у дома.

001

Собствениците на имота явно твърде буквално използват фразата: „Живея в колата си!". Но пък, щом им е комфортно... Добро предназначение са измислили на старото и непотребно превозно средство.

Като казахме превозно средство...

002

...колко ли малка и маневрена трябва да е колата, скрита в този гараж, за да успее да стигне до улицата невредима? Или може би шофьорът е прекалено добър и е изисквал препятствия, с които да тренира уменията си?

Ако наистина си търси изпитания – интересно как ще се справи с това?!

003

Да, често се случва паркоместата за инвалиди да са заети от колите на хора, които нямат право да паркират там, но тази предпазна мярка ни се струва малко крайна!

За следващите кадри важи репликата: „Мислили, мислили, ама не домислили!"

004

Хей, господа архитекти, хората в неравностойно положение са обикновени човешки същества, също като вас.. не го забравяйте!

Велосипедистите също!

005

005 1

Може би вярвате, че са безсмъртни, защото оцеляват в непригодената за тях градска среда, но НЕ СА!

А сега да се върнем пак на пешеходците...

006

Дърветата са много важни за нашето съществуване и трябва да правим всичко възможно да ги съхраним – като например да направим стъблите по-вдясно или по-вляво. Превръщането на това дърво в център на внимание не е най-оптималният начин да покажем загрижеността си към тях.

new 2

Тук май някой е попрекалил с гледането на Супермен, Батман и ред други анимации, които приписват свръх сили на обикновени хора (като възможност за летене ).

009

Добра барикада! Тежко им на кумовете и младоженеца, които ще идват някога да искат булка от този дом – никак няма да им е лесно!

010

011

Ако все пак успеят да влязат през така прагматично поставената врата, какво ли биха заварили вътре?! Поредните идеи за максимално ефективно използване на малкото пространство...

Когато кадрите говорят, дори и ние мълчим!

012

Аплодисменти за човека, който реши да спести материал и направи вратите къси или просто реши, че е излишно да ги сложи по-ниско.

013

Аплодисменти и за този, който избегна цяло едно движение, с което можеше да премахне клона, но извърши други 4-5, които му костваха доста повече прецизност и старание.

014

Както и за този, който реши, че не е нужно къщата да има основи.

А това е идеалният начин да си влезеш вкъщи.

019

Спира влакът, защото не може да мине през балкона ти, а ти спокойно слизаш и се прибираш...

И за завършек – още малко „вградени" елементи...

new

Явно кризата наистина ни е научила как да се възползваме максимално от всичко!

Екипът на DeZona ви желае весели празници и никога не забравяйте, че всички сме хора и всички грешим (нека поне е поправимо).

 

Снимките са предоставени от арх. Елица Маринополска, ArchiFail.


Публикувай най-шокиращите архитектурни и строителни решения на forum.dezona.com.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version