DeZona.com

3D: Проект за къща MaKost от Vyonyx

3D: Проект за къща MaKost от Vyonyx визуализации: vyonyx

Проект: MaKost 

Студио: Vyonyx

Тип: Къща

Площ: РЗП = 550 кв.м

Местоположение: област Пловдив, България

Описание: MaKoст е проект за еднофамилна къща, ситуирана в покрайнините на Пловдив. Тя е развита на три нива като всички помещения са организирани около главно атриумно пространство. Във фасадното изграждане са включени дървена обшивка и стъкло.

Галерия:

Чертежи:

Още за проекта:

Арх. Николай Салутски (Vyonyx): MaKoст е проект за еднофамилна къща, ситуирана в покрайнините на Пловдив. Теренът е с изразенa правоъгълна форма с размери 25х90 м. Общата площ, използвана за реализацията на къщата, е 2000 кв.м. Основният достъп е от източната страна на парцела.

разпределение

Къщата е развита на три нива. Сутеренът (ниво 1) разполага със сауна, винарска изба, спортна зала, гараж с работилница, машинни и складови площи. На партера (ниво 2) са разположени главното лоби, родителската спалня с гардеробно помещение и санитарен възел, кухня, трапезария, дневна, склад, а отвън са проектирани вътрешен двор, басейн, градина и лятна кухня. Първият етаж (ниво 3) се състои от спалня за гости, две детски спални, офис, библиотека и кът за четене/медитиране. Всички помещения "гравитират" около главното атриумно пространство, осигуряващо възможност за добра вентилация и естествено осветление.

материали

По отношение на материалите за кострукцията е предвиден стоманобетон. Подовете ще са от естествено дърво. Част от фасадите ще бъдат изпълнени с дървена обшивка, помагаща за естествената вентилация и изолация. Всички остъклявания ще бъдат от висок клас стъклпопакет.

климатизация и отопление

Поради континенталния климат в региона сградата е проектирана с добра система за климатизация и отопление, както в горещите летни дни, така и в студените зимни вечери. Това става възможно чрез предвиждането на големи прозорци, снадбени с жалузи. Те имат и друга функция - да обединят вътрешните и външните пространства през лятото и да "затворят" къщата през зимата или през дълъг период на отсъствие. На покрива ще бъдат инсталирани слънчеви панели за акумулиране на енергия за получаване на електричество и топла вода. Десетметрова зелена стена с дебелина 50 см, проектирана на северната страна на къщата, ще създава температурен буфер и същевременно ще спомага за интегрирането на сградата в околната среда.

йерархично

Пространствата в MaKost са подчинени на строга йерархия, подкрепена от продълговатата форма на парцела. Главен елемент в ансамбъла е "класическа" колонада. Колоните са с минималистична правоъгълна визия и елегантно се вплитат в съвременния дизайн на къщата. Те създават впечатляващо входно пространство и заедно с това играят ролята на обединяващ елемент между различните зони.

В началото е разположена зелена зона, която отделя двора от улицата. Тя отвежда към основната част от проекта, където може да се види цялостният облик на сградата. Къщата е повдигната на "пиедестал" - ефектен визуален елемент, който осигурява и естествена вентилация на сутерена. Интересно решение е независимият достъп към офиса и гостните помещения. Осъществява се чрез външно стълбище, закътано откъм кухнята и лесно достъпно от зоната на пристигане. Това позволява тази зона да функционира независимо от останалите.

кухня и фоайе

Кухнята се намира вдясно на главния вход и разполага с тераса, която може да се използва като допълнителна зона за хранене. Погледнато откъм фасадата, първо се вижда трапезария с директен излаз към въпросната тераса. По отношение на вътрешното разпределение на помещенията, кухнята е свързана с дневната зона чрез коридор, отделен от фоайето чрез конструкцията на стълбището. Самото фоайе е светло и приветливо благодарение на естествените покривни отвори на колонадата. Пред посетителя се открива сенчестият вътрешен двор за почивка на открито.

дневна

Дневната започва с пространство, организирано около камината, и "кулминира" с основната зона с двойна височина, която се обединява визуално с горните нива на къщата. Вниманието привлича дървената библиотека. Тя заема пространствата, образувани от колонадата, и се издига до второто ниво, където е достъпна чрез елегантен мост. Видим и от долното ниво, кабинетът е интересно решен - той е отворен и пряко свързан с библиотеката и "консерваторията". Последната е още едно от интересните помещение в дома. Проектирана специално за релакс и медитация, тя е обособена в кубична конструкция с големи прозорци.

лятна кухня

От дневната се излиза на просторна тераса, разположена до басейна, където е предвиден допълнителен кът за сядане с маса и трапезарни столове. Оттам, по дървената веранда, се преминава към вътрешния двор и лятната кухня. Тази зона също разполага с излаз към плувния басейн, а на север е защитена от декоративна стена. Лятната кухня е решена в светли цветове на обзавеждането и облицовки от естествени материали, които репликират отлично на верандата. Снабдена е с мивка и камина.

родителски апартамент

Родителският апартамент е вляво от входното пространство. Малък вестибюл осигурява директен достъп до спалнята и гардеробно помещение, което е буфер между банята и спалнята. Главната спалня на дома, която е единствена на второто ниво, има достъп до вътрешния двор на къщата и градината. Тук нагледно виждаме и големите прозорци, работещи в синхрон с жалузи, които обединяват вътрешните и външните пространства през лятото.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version