DeZona.com

Детски оздравителен лагер Радуга от Санкт-Петербургския зонален Научно-изследователски и Проектантски Институт за строителство на жилищни и обществени сгради и ДЗЗД Вечна Дружба - Варна

Фотография: buildingoftheyear.bg

Проект: Детски оздравителен лагер Радуга

Студио: Санкт-Петербургския зонален Научно-изследователски и Проектантски Институт за строителство на жилищни и обществени сгради (арх. Игор Малков) и ДЗЗД Вечна Дружба - Варна (арх. Виктор Бузев)

Инвеститор: СОК Камчия

Изпълнител: Универсал Строй Консулт

Тип: Детски оздравителен лагер

Площ: ЗП = 10 118 кв.м; РЗП = 40 564 кв.м

Година: 2010

Местоположение: к.к. Камчия, община Аврен, Област Варна, България

Описание: Функционално сградата е структурирана от спален корпус с четири секции и Обществен център с кино - концертна, учебни и конферентни зали, спортен и педагогически център.

Галерия:

Чертежи:

 

 

 

 

 

 

Още за проекта:

Всеки жилищен модул се състои от преддверие с осем гардероба за лични принадлежности и дрехи и два санитарни възела, обзаведени с душ кабина, тоалетна и по два умивалника. Всяка стая е обзаведена с по четири единични легла, столове, работни маси, нощни шкафчета и телевизор.

Жилищният модул за деца с увреждания се състои от спални помещения за по две деца.

Общественият център включва спортна, развлекателна, културна, кръжочна, музикална и танцова дейност. Тук са разположени слънчеви, съвременно оборудвани зали за занимания, помещения за педагогически център, за клубни и кръжочни дейности.

На първия надземен етаж в Обществения център са оборудвани интернет клуб, компютърни зали, библиотека с читалня, клуб „Земята и хората", обзаведен богато в партньорство с Националния музей „Земята и хората". Тук е музикалния салон, както и просторната зала за танци с огледална стена.

В Обществената зона е киноконцертната зала за 600 посетители с прилежащите й кулоари и предверия. Осигурени са всички най-съвременни изисквания за озвучаване, осветление и акустика, оборудвани са прилежащи гримьорни и технически зали за управление на звука и сценичното осветление. Общата РЗП е 4270 кв.м.

Към Обществения център принадлежат още изложбена зала, информационен център и конферентна зала. Тук е изградена и спортна зала със съблекални и сауна, медицински кабинет с манипулационна, а в приземния етаж са разположени зали за билярд и боулинг.

В сградата има търговска зона с магазин за промишлени стоки, кафе-сладкарница, снек-бар, технически и складови помещения. Изключително уютен е просторния ресторант в който се хранят децата, с прилежащ най-съвременно оборудван кухненски блок и собствена сладкарска работилница.

Архитектурното оформление на вътрешното пространство на сградата е подчинено изцяло на функциите на отделните помещения като са съобразени форми и цветове на окачени тавани, стени и настилки.

Фасадното оформление на комплекса е решено като за спален корпус е приложено топло изолационна система с завършек силиконова мазилка и остъкляване с алуминиева конструкция тип окачена структурна фасада. За обществен център за оформяне на фасадата в съчетание на алуминий и стъкло е използвана облицовка с „Еталбонд". Фасадата на кино-концертна зала е изпълнена с облицовка от титан – цинк ламарина при оформяне на сложни форми и тя се явява като акцент в цялостното фасадно оформяне на комплекса.

Сградата е номинирана в категорията "Сгради наука, образование и спорт" в конкурса "Сграда на годината" 2010.

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version