DeZona.com

Астрал Бизнес Център от LP Group

Астрал Бизнес Център от LP Group фотография: lp group чрез buildingoftheyear.bg

Проект: Астрал Бизнес Център

Студио: LP Group

Изпълнител: СК Арнаудов

Тип: Офис сграда

Площ: ЗП = 876 кв.м; РЗП = 9532 кв.м

Година: 2011

Местоположение: гр. София, България

Описание: Сградата е разположена на ъгъла на бул."Христофор Колумб" и ул."Продан Таракчиев" и е с изчистен спокоен и запомнящ се силует и минималистична фасада, което я прави да стои добре мащабирана и авторитетно в средата.

Галерия:

Чертежи:

Още за проекта от LP Group:

„Астрал Бизнес Център" е ситуиран в новоизграждащия се бизнес комплекс до летището. Новопостроените сгради в района определят духа на този нов център на София – на входа на България, който е освободен от недостатъците на вече гъсто застроените райони с различни по функция сгради, еклектични и много пъти несъвместими като дизайн, цена и качество. Почти всички проекти, демонстрират едно различно отношение на предприемачите и инвеститорите към архитектурата, детайла, материалите и технологиите. В резултат имаме един наистина съвременно изглеждащ, динамично равновесен образ.

Пред входа, откъм кръстовището, е оформен малък площад, който осигурява дистанция за пълноценното възприемане на обема и осигурява желаната представителност. С доближаването към и при движението около нея, тя се разгъва пред погледа, като едно голямо феерично стъклено ветрило. Архитектурата й предлага много нива на възприемане, а формата - хистерезис в план, създава интригуващо напрежение при движението около нея, редувайки спокойна дъга с агресивен, „разлистен" и напълно прозрачен остър ръб.

Основната архитектурна идея на „Астрал Бизнес Център" е да присъства с лаконичен обем и ювелирен детайл. Символиката на петата фасада я прави лендмарк, не само за движещите се по улицата, но и за погледа от кацащите и излитащи самолети.

Сградата се състои от две части: първите два етажа приютяват шоурум и ресторант, а осемте етажа над тях са изцяло заети от офиси. Предвидени са и две подземни нива, служещи като основно за паркинг. Автомобилният достъп е осигурен посредством открита рампа, намираща се от югозападната част на имота - ул. Христофор Колумб. Всички зони на сградата са съобразени с нормативните изисквания за достъпност на средата за хора с увреждания.

Конструкцията на сградата е стоманобетонен скелет, като за подземните две нива е приложено допълнително укрепване тип „берлинска стена".

Сградата е номинирана в категорията "Зелени сгради" в конкурса "Сграда на годината 2011".

Вижте още:

Арх. Атанас Панов спечели приза Личност на 2011 година в строителния бранш

DeZona.com © DezonaGroup Ltd. All rights reserved.

Top Desktop version